Oltar star 2000 godina pronađen na dubini od 120 metara

100
foto: Richard Lundgren (GUE)

Ronioci Global Underwater Explorersa u sklopu projekta Baseline pronašli su važan povijesni artefakt na dubini od 120 metara.

Dok su istraživali drevnu olupinu Panarea III na dubini od 120 metara u Tirenskom moru kraj otoka Panarea kod Sicilije ronioci neprofitne organizacije s Floride Global Underwater Explorers (GUE) pronašli su 2000 godina star oltar za žrtvovanje bogovima koji potječe iz ere drevnih Rimljana. Ovaj značajan pronalazak trebao bi pomoći u shvaćanju komercijalnih i trgovačkih putova Staroga svijeta u razdoblju oko 218. do 210. godine prije Krista. 

Jarrod Jablonski, predsjednik GUE-a, kazao je da je ovaj nalaz “izvanredan dio povijesti”. Vlasti na Siciliji će proučiti pronađene artefakte te biti zadužene za njihovo čuvanje. Pronalazak se desio u sklopu projekta nazvanog Baseline, neprofitne inicijative u kojoj tehnički ronioci volonteri dokumentiraju podvodna kulturna i ekološki važna nalazišta diljem svijeta. Čini se kako je ovaj nalaz pronađen na do sada najvećoj dubini tijekom ovoga višegodišnjega projekta.