Proteklog vikenda (02. i 03. 09.2023.) na jezeru Kop Šićki Brod kod Tuzle (BiH) održan je šesti Međunarodni kup u podvodnoj fotografiji “Lukavac 2023“.

Ronioci iz Pule, Beograda, Bele Crkve, Novog Sada, Temerina, Prijedora, Sanskog Mosta, Tuzle, Sarajeva, Mostara i Lukavca natjecali su se u 11 ekipa s oko 50 podvodnih fotografa i modela u kategoriji DSLR i Kompakt aparata.

Natjecatelji su prezentirali izuzetne fotografije na kojima se vidi ljepota i raskoš biljnog i životinjskog svijeta ovog jezera dočaravajući tako podvodni ambijent i onima koji ne rone. Žiri sastavljen od vrsnih podvodnih fotografa (Branislav Danevski (HR), Adnan Drnda (BiH) i Samir Solaković (BiH)) imao je težak zadatak ocjenjivanja i izbora najkvalitetnijih fotografija.

U kategoriji DSLR aparata u ukupnom poretku prvo mjesto zauzeo je Miloš Prelević (RK Danubius Spasilac Novi Sad), drugo mjesto Nikola Doder (RK Svet ronjenja Pančevo), a treće mjesto pripalo je Jovani Milanko (RK Danubius Spasilac Novi Sad).

U kategoriji Kompakt aparata u ukupnom poretku prvo mjesto zauzeo je Jovan Petrovski (RK Roniti se mora Bela Crkva), drugo mjesto Elvir Mahmutović (Eko-ronilačka grupa invalida Lukavac), a treće mjesto Aleksandar Pejčić (KPA Bela Crkva).

U ekipnom plasmanu najuspješniji su bili domaćini iz RK Danubius Spasilac Novi Sad, drugo mjesto pripalo je RK Roniti se mora Bela Crkva, a treće mjesto KPA Bela Crkva, dok je nagrada za Best of show fotografiju pripala je Milošu Preleviću (RK Danubius Spasilac Novi Sad) za fotografiju ribe.

Najuspješnijim natjecateljima podijeljene su medalje, pehari kao i vrijedne nagrade. Zahvaljujući sponzorima, osim najuspješnijih natjecatelja nagrade su dodijeljene i najmlađim natjecateljima (juniorima) koji su pokazali da ronjenje na ovim prostorima ima budućnost. Sponzori ovog natjecanja bili su Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK, Grad Lukavac, Lukavac Cement d.o.o., 4K Royal, PC Oner, Reff doo Nova Gorica, Diving centar Pula i Restoran Sarajka.