Jedna od legendi o morskim stvorenjima jest i ona o morskim zmijama kao izuzetno smrtonosnim stvorenjima koja jednostavno čeznu da ugrizu ronioca koji im se nađe na putu.

Kao i u slučaju morskih pasa radi se, naravno, o pretjerivanjima koja u stvarnosti nemaju uporište, već je puno vjerojatnije da ćete veće probleme imati s murinom ili ježincem.

Morske zmije žive u tropskim vodama Indijskog i Tihog oceana, a u obalnim vodama Australije živi gotovo polovica svih poznatih vrsta morskih zmija. Najčešće su otrovne, no ima i vrsta koje nisu otrovne. Postoji sedamdesetak vrsta morskih zmija koje čine oko 86% danas živućih morskih gmazova (ostali predstavnici morskih gmazova su morske kornjače, morska iguana i nekoliko vrsta krokodila).

Morskih zmija nema u Jadranskom moru, ali ronioci s naših prostora često idu na ronjenje na destinacije na kojima ima morskih zmija. Jasno je da se radi o životinjama s kojima se ne treba igrati, Ako susretnete bilo koju morsku zmiju tijekom ronjenja, nemojte ju provocirati, pokušati uhvatiti, dodirnuti… 

Kao odrasle, morske zmije dosežu dužinu od pola do dva metra, ovisno o vrsti, a uglavnom su tamnije boje na gornjoj strani tijela, svjetlije odozdo te često imaju crne ili bijele kolutove po tijelu. Iako su morske zmije uglavnom otrovne, samo nekolicina ih se smatra opasnima i za ronioce (samo u slučaju da ih ronilac napadne ili provocira). No, u usporedbi s kopnenim zmijama imaju relativno kratke očnjake koji će teško probiti mokro ronilačko odijelo prosječne debljine, a često čak niti ne ispuste otrov prilikom ugriza. S druge strane, ugriz je obično bezbolan, ali u slučaju sumnje, potrebno je potražiti liječničku pomoć. Oko 20 do 30 minuta nakon ugriza počinju se osjećati glavobolja, problemi s disanjem i umor mišića. Srećom, protuotrov postoji pa se tek oko pet do 10 posto ugriza pokaže fatalnim za čovjeka.

Također, većina morskih zmija ne može preživjeti na kopnu, a jako je malo prijavljenih ugriza ronilaca. Većina ugriza morskih zmija događa se na ribarskim brodovima jer ribari povuku zmije u mreže zajedno s ribom.

Morske zmije uglavnom obitavaju u plićim vodama, s obzirom na to da moraju izlaziti na površinu po zrak. Pod vodom mogu ostati i preko sat vremena te rone do dubina od 100 metara. Inače, morske zmije su po pravilu dosta znatiželjne te će često doći do ronioca, ali su vrlo rijetko agresivne. U slučaju da vam tijekom ronjenja približi morska zmija, ostanite mirni i uglavnom će same otići.

+ posts