Proteklu subotu (02.09.2023.) završena je i posljednja faza ekološke akcije čišćenja podmorja u Jadranovu u organizaciji Društva sportske rekreacije Jadranovo, a u okviru projekta “More bez otpada“.

Cijeli projekt sufinanciran je od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a realiziran u partnerstvu s Gradom Crikvenicom i ŠRD “Tunera”.

U ovoj posljednjoj fazi projekta iz mora je izvađeno najmanje otpada, iako je u njoj sudjelovalo najviše ronilaca i volontera na kopnu, a najteži otpad bila je guma čija je ukupna težina iznosila 36 kilograma. U prve dvije faze čišćenja koje su se održale početkom ožujka i krajem travnja 2023. godine čistilo se isto područje te je izvađeno znatno više otpada, što ukazuje na učinkovitost akcije i raduje sve zaljubljenike u more.

Osim ronilaca iz Društva sportske rekreacije Jadranovo, svakoj fazi čišćenja u velikom broju su se odazvali ronioci iz tima ScubaGene. Ronioci su tako očistili 8000 metara kvadratnih podmorja oko plaže Grabrova te je otpad potom barkama odvezen na obalu gdje su ga volonteri mjerili, sortirali i odlagali na ekološki prihvatljiv način u suradnji s Eko Murvicom.

Nakon završenih akcija u izradi je promotivno – edukativni videomaterijal uz koji će se prezentirati rezultati akcije prikupljanja otpada. Pritom će se prikazati koliko je i kojeg otpada prikupljeno po etapama u razmaku od šest mjeseci. Pružit će se uvid postoji li razlika u količini i vrsti prikupljenog otpada tijekom i/ili izvan sezone.

Cilj projekta je ukloniti i propisno zbrinuti otpad s morskog dna u Jadranovu te podignuti svijest građana i gostiju grada Crikvenice o problemu zagađenja mora, potrebi za zaštitom okoliša i podmorja te odgovornom odlaganju otpada.

Društvo sportske rekreacije Jadranovo će kao i do sada prikupljene podatke dostaviti Institutu za oceanografiju i ribarstvo iz Splita. U svrhu praćenja, koordinacije i popularizacije provedbe mjera protiv morskog otpada iz Instituta su razvili platformu za unos i objedinjeno prikupljanje podataka o provedenim ekološkim akcijama čišćenja podmorja od morskog otpada.

+ posts