Proteklog je vikenda dodjelom nagrada i otvorenjem izložbe najljepših svjetskih podvodnih fotografija na Rabu završeno još jedno međunarodno natjecanje – 5. Mares Underwater Photo Marathon Cup.

Organizator ovog prestižnog natjecanja je ronilački klub “Roniti se mora“, a generalni sponzor je Mares. Inače, natjecanje je organizirano uz potporu turističke zajednice otoka Raba te logističku pomoć “Kron diving” ronilačkog centra. Na ovogodišnjem kupu sudjelovalo je najviše natjecatelja do sada, čak 86 fotografa, asistenata i modela iz sedam zemalja (Hrvatske, Slovenije, Italije, Srbije, Mađarske, Bosne i Hercegovine te Nizozemske). Tako je ovo natjecanje postalo najveće u Europi te jedno od najvećih i u svijetu.

Također, ova je prigoda za neke fotografe bila i trening za predstojeće svjetsko prvenstvo u Španjolskoj sredinom rujna. Natjecatelji su svoje fotografije predavali u tri kategorije: ambijent, riba i makro, posebno za kompakt i DSLR fotoaparate. Uz nagrade fotografima dodjeljivale su se i one za najbolje modele, a posebna novost su dvije nagrade: Kup nacija gdje su svoje zemlje predstavili najbolji natjecatelji koji su imali priliku osvojiti prijelazni pehar Kupa nacija i “Blue Spirit Trophy” – nagradu za izuzetan doprinos i duh fair playa.

Prvi pobjednici Mares UWPM Kupa nacija su Talijani s fotografima Marcom Bollettinarijem i Fabiom Iardinom, dok je trofej Blue Spirit ponosno podigao Marino Brzac iz Hrvatske.

Tročlani međunarodni žiri (Michele Davino, Danijel Frka i Gianni Pecchiar) odabrao je najbolje radove, a posao nije bio nimalo lak uzevši u obzir da su natjecatelji uglavnom već cijenjeni i iskusni podvodni fotografi. Prekrasan rapski akvatorij dao im je dodatnu inspiraciju, ali, kao i uvijek do sada, žiri je odlično odradio svoj posao.

Samo natjecanje održalo se u akvatoriju Malog i Velikog Ćutina gdje su fotografi i njihovi asistenti dovezeni izletničkim brodovima Mala Maris, Barba Frane i Barba Šime, uz logističku pratnju ronilaca na gliserima Kron Divinga. Dva urona od 90 minuta, usprkos hladnom moru temperature i do 11  stupnjeva, bila su dovoljna za pregršt predivnih fotografija podvodnog svijeta.

Pobjedničke fotografije u ukupnom DSLR poretku napravili su redom Talijani: Marco Bollettinari (prvo mjesto), Fabio Iardino (drugo mjesto) i Davide Lombroso ( treće mjesto). U kategoriji kompakt također su dominirali Talijani: Yan Toso (prvo mjesto), Marco Panico (drugo mjesto ) i Choara Scrigner (treće mjesto).

Nagrade za najbolje modele dobile su djevojke Ilaria Catani (prvo mjesto), Rajka Vujaklija (drugo mjesto ) i Kristina Ivanuš (treće mjesto).

U hrvatskom poretku najbolji je bio Marino Brzac, za njim Ranko Frka te Dalibor Andres, a u kompaktu Vanja Krvavica, Fisnik Sahatčiu te Anton Prekalj. Nagradu Best of show dobio Talijan Yann Toso, a zanimljivo je da se fotograf natjecala u kompakt kategoriji.

“Članovi ronilačkog kluba Roniti se mora zahvaljuju sponzorima i partneru ovog projekta (TZ grada Raba) te svim natjecateljima. Željeli bismo da se ovo naše međusobno nadvodno i podvodno druženje nastavi, da se sklapaju nova prijateljstva ispod i iznad razine vode. Neka Mares UWPM Kup postane sinonim za stvaranje novih prijateljstava različitih ljudi koje povezuje ista strast, jezgra oko koje se možemo povezati i međusobno podijeliti tu svoju strast prema podvodnoj fotografiji i svijetu ispod površine vode. Veliko hvala još jednom svima koji sudjeluju u ovom natjecanju i što su dio ove jedinstvene priče”, zaključio je na kraju Damir Zurub, organizator natjecanja i Mares Ambassador.

+ posts