Podvodni gradovi su sablasni i očaravajući, okupiraju našu maštu i nikada je ne puštaju.

Kao ronioci, imamo priliku istražiti ih i vidjeti vlastitim očima. I ne, pri tome ne mislimo na Atlantidu, već na stvarne potopljene gradove. Predstavljamo vam neke nama najbolje.

Pavlopetri 

Ovaj potopljeni grad u Grčkoj najstarija je poznata potopljena lokacija u svijetu te datira još od 1000 godina prije Krista. Također je, za razliku od većine drugih ronilačkih lokacija, gotovo u potpunosti netaknuta i očuvana. U njemu možete pronaći kuće, hramove, ceste, vrtove, groblja te čak i kompleksne vodovodne sustave. Sve što biste mogli zamisliti da ima jedan grad! O njemu je čak i BBC snimio dokumentarac.

Port Royal

Potopljeni grad Port Royal na Jamajki gotovo je u potpunosti onakav kakvim je prikazan u “Piratima s Kariba”. Kada je bio na svome vrhuncu, bio je omiljeno mjesto okupljanja pirata jer ste tamo uvijek mogli pronaći obilje pića, prostitutki i cjelonoćnih zabava. O njemu je pak dokumentarac snimio National Geographic Wild.

Lost Villages of Ontario

“Izgubljena Sela Ontarija” u Kanadi skup je od 10 malih zajednica Ontarija koje su potopljene 1958. godine u svrhu građenja brane sv. Lovrijenca na istoimenoj rijeci. Kako ukratko izgleda posjet ovakvom mjestu pogledajte sami.

Dwarka

Grad Dwarka u Indiji također se isplati pogledati. Vjeruje se da su ruševine u Cambayskom zaljevu slavni grad Dwarka Gospodina Krišne. Smješten je neposredno uz obalu modernog Dwarka za kojega govore da je pomaknut nakon potonuća grada. Grad Dwarka čak se povezuje i s vanzemaljcima zbog svoje izvanredne starosti. Naime, vjeruje se da je grad stariji čak i više od 32 tisuće godina, a za to vrijeme, navodno, nisu postojali nikakvi gradovi pa se ovom temom pozabavio čak i History Chanel. 

Lion City

Lion City u Kini jedan je od najspektakularnijih podvodnih ostataka na svijetu. Smješten oko 100 metara ispod površine jezera Qiandao te je jedna je od najbolje očuvanih i popularnih podvodnih lokacija. Grad je uistinu prekrasan, a mi bismo ga se čak usudili i favorizirati.

Mahabalipurama

Potopljeni hramovi Mahabalipurama još su jedna indijska poslastica. Priča kaže kako je postojalo sedam hramova od kojih je šest bilo potopljeno. Prvo veće otkriće ruševina bilo je u 2002., a otkrilo je ostatke kamenih zidova. History Channel i o ovome čudu antičkog svijeta snimio je dokumentarac. 

Yonaguni

Yonaguni-Jima u Japanu, ne samo da će vam pokazati prekrasnu piramidu, već će vam pružiti i susret s morskim psom čekićarom koji često tamo obitava. Virtualni posjet ovoj ronilačkoj lokaciji ponovo je omogućio History Channel. 

Kleopatrina Aleksandrija

Možda najpoznatiji svjetski potopljeni grad, Kleopatrina Aleksandrija, potopljen je upravo pod nadzemnim gradom istog imena. Smatra se jednim od najbogatijih arheoloških nalazišta na svijetu, a jasno nam je i zašto. 

https://youtu.be/McKyoR1is0A

Baiae

Nama najbliži potopljeni grad je Baiae u talijanskom zaljevu Pozzuoli. Nekada je to bio grad koji su posjećivali velikani poput Julija Cezara i Nerona, no Baiae je potopila vulkanska aktivnost koja je uzrokovala tektonsko pomicanje zemljinih ploča, ali i danas možete vidjeti ekstravagantne strukture.

+ posts