Znanstvenici NOAA procjenjuju da se više od 50 posto morskog života na Havajima ne može vidjeti nigdje drugdje na Zemlji.

To ima smisla kada uzmete u obzir da su ti otoci geografski najizoliranija skupina otoka na planetu. Havajski morski život uključuje najrjeđeg tuljana na svijetu, zelenu lavovsku ribu i mnoge vrste koralja koje nigdje drugdje ne možete vidjeti. Hawksbill kornjače, manta raže i dupini također nazivaju ovaj dio svijeta domom.

Havajska morska medvjedica je jedna od najugroženijih životinja na svijetu. Zagušenje smećem, izgladnjivanje i napadi morskih pasa glavne su prijetnje ovom vrlo posebnom tuljanu. Na sreću, njihov se broj neznatno povećao od 2010. do 2016. godine pa su šanse za njihov opstanak, a samim time i susret s njima, sve veće i veće. 

Ljubitelji skalara (poznatijeg kao angelfish) koji posjećuju Havaje obično misle da su umrli i otišli u raj. Genicanthus personatus, Banded angelfish (anđeo razbojnik) i Potter’s Angelfish samo su neki od „anđela“ koji čekaju izreći „aloha“ roniocima. Anđeo razbojnik je vrlo prijateljski raspoložen, ali Potter’s Angelfish imaju tendenciju biti sramežljivi. 

Millet butterflyfish endemična je za Havaje i nalazi se na dubinama sve do vrtoglavih 250 metara. Prijateljski i neteritorijalno su nastrojene pa ove ribe možete vidjeti u velikim školama, odnosno većim skupinama. 

Priacanthus meeki često možete vidjeti kako bulji u vas ako ronite na Havajima. Ova crvena, a ponekad i srebrena riba može se razlikovati od nehavajskih Priacanthidae riba zbog njihove sklonosti udruživanja u grupe, kao i niza tamnih mrlja na bokovima uzduž leđne peraje. 

Hawaiian lionfish također je specifična vrsta ovog područja. U Atlantiku i Karibima ribe lavove smatraju invazivnom vrstom, ali na Havajima su one dragocjena bića. Pojavljuju se u unikatnoj zelenkastoj boji, umjesto u uobičajenoj crvenkastoj i uistinu su predivan prizor. 

Havaji su posebno mjesto gdje se život razvio na prekrasne i nevjerojatne načine. Gore navedene morske životinje samo su neke od endemskih životinja koje možete vidjeti kada ronite na Havajima. Otoci su također dom Bluestriped fangblennyu i psychedelic wrasseu uz ostale popularne vrste uključujući harlekinske škampe i sezonski grbave kitove.