Oceanske lutalice

81
foto: Gabriel Barathieu

Ove predivne fotografije 40-tonskih grbavih kitova koje možete vidjeti u našoj galeriji snimljene su u Indijskom oceanu.

Grbavi kitovi (Megaptera novaeangliae) inače žive u gotovo svim morima i migriraju ovisno o godišnjem dobu pa ih znanstvenici često nazivaju i oceanskim lutalicama. Poznati su po svojim pjesmama koje pjevaju mužjaci i neobično dugim prsnim perajama. Naime, njihove prsne peraje najdulje su u porodici kitova. Tamne su boje, a na leđima imaju grbu i malenu leđnu peraju. Bijele šare na repu jedinstvene su za svaku jedinku. Hrane se krilom i manjim ribama, a love tako da jato ošamute udarcima repom o površinu vode ili radeći zid od mjehurića oko jata kao svojevrsnu mrežu. Kao i svi kitovi usani, potom ustima zagrabe veliku količinu vode i ribe i filtriraju je. Vrlo su pokretljivi i poznati po svojim skokovima iz vode. Kreću se u jatima, a mužjaci vrlo često prate ženke i štite mladunce sve dok ne odrastu.

Fotografije u našoj galeriji izravan su prikaz života ovih morskih divova među valovima. Da bi napravio ovakve snimke 32-godišnji podvodni fotograf Gabriel Barathieu morao je satima roniti, često i ispod 25 metara dubine, ali isplatilo se. Fotografije daju vrlo uvjerljiv prikaz veličine ovih kitova koji teže i tri puta više od čuvenih londonskih double-decker autobusa. Barathieu je ovo snimao u vodama otočja Reunion, koje je službeno dio Francuske.

+ posts