Duh prošlog vremena

94

Alpina Seastrong Diver Heritage moderna je reinterpretacija njihovog prvog ronilačkog sata iz davne 1969. godine.

Zadržavajući sve bitne značajke prvog modela ovaj ronilački sat danas je pravi mamac za istinske poznavatelje povijesti i zaljubljenike u ronilačke satove. Oni koji to nisu, ovaj će sat potpuno krivo procijeniti jer je dizajn vjerno prenesen iz 60-ih godina. Dvije krunice, na dva i četiri sata, služe za podešavanje datuma i vremena (donja) i pomicanje unutarnjeg ronilačkog prstena (gornja). Takvim je sustavom potpuno eliminirana mogućnost nehotičnog pomjeranja ronilačkog prstena, a to je u vremenima prije ronilačkih kompjutera bilo od životne važnosti tijekom urona. Promjer čeličnog kućišta je 42 milimetra, što je također u skladu s vintage dizajnom. Današnji model ima safirno antireflektirajuće staklo, što ondašnji model nije imao, ali to ni malo ne umanjuje njegovu izvornost.
Gravirana poleđina jasno daje do znanja o čemu se tu radi, a postoji i mogućnost izbora boja na brojčaniku. Pokreće ga samonavijajući mehanizam Alpina AL-525 calibre sa zalihom snage od 38 sati, a funkcije uključuju sate, minute, sekunde, datum i unutarnji rotirajući ronilački prsten sa 60 minutnom skalom. Vodootpornost ovog modela zajamčena je do 300 metara dubine, a cijena mu je oko 1500 eura (oko 11500 kuna).

Naravno, ovo nije sat za široke mase i naglašeni retro dizajn ne privlači mnogo ljudi, ali oni kojima se svidi svakako će imati odličnu temu za razgovor s pravim poznavateljima ronilačkih satova.

+ posts