Rekreativni ronioci koji su zaljubljenici u Apple konačno dolaze na svoje – novi Apple Watch vodootporan je do dubine od 100 metara, ali to nije sve!

Naime, Apple je u partnerstvu s tvrtkom Huish Outdoors razvio novu aplikaciju Oceanic+ koja pretvara Apple Watch Ultra u sposobno ronilačko računalo. Aplikacija će biti dostupna u App Storeu ove jeseni, a koristi Bühlmannov dekompresijski algoritam i uključuje planiranje ronjenja, metriku ronjenja koja se lako čita, vizualna i haptička upozorenja, dubinu, brzinu izrona i izračun sigurnosnih zastanaka te sve ostale funkcije koje ima svaki ronilački kompjuter namijenjen rekreativnim roniocima.

Apple Watch Ultra certificiran je prema EN 13319, međunarodno priznatom standardu za ronilačke instrumente uključujući dubinomjere na koje se oslanjaju rekreativni ronioci diljem svijeta.

Ovaj smartwatch također nudi personalizirani korisnički profil, izvješća o trenutnim lokalnim uvjetima ronjenja, kao i dnevnik ronjenja koji se može dijeliti i automatski se sinkronizira s iPhoneom.

Osim toga, Apple je predstavio i novu narukvicu posebno dizajniranu za ekstremne vodene sportove i rekreativno ronjenje. Tako ovaj remen za Apple sat nazvan Ocean Band ima kopču od titana i odgovarajuću petlju s oprugom. Izrađen je od fleksibilnog fluoroelastomera, rasteže se i koristi cjevastu geometriju za sigurno prianjanje. Ocean Band također ima dodatni produžetak koji korisnicima omogućuje udobno nošenje preko ronilačkog odijela.

Ipak, treba naglasiti da, iako je vodootpornost ovog uređaja zajamčena do 100 metara, dubinomjer je kalibriran samo do dubine od 40 metara. Jasno da je Apple Watch Ultra namijenjen isključivo rekreativnim roniocima, ali ograničiti dubinomjer do 40 metara dubine?!

Inače, cijena ovog pametnog sata koji pretendira biti i svojevrsno ronilačko računalo je oko 800 eura.