Četrdesetogodišnji češki freediver uspio je oboriti svjetski rekord zaronom u zaleđeno švicarsko jezero Sils kod St. Moritza.

David Vencl zaronio je na dubinu od 52,1 metar u hladnu vodu ispod leda samo u kupaćim gaćicama i tako postavio novi svjetski rekord. Prije nego što je zaronio u ledu debljine 35 centimetara izbušene su tri rupe, jedna rupa za ulaz i izlaz te dvije za izlaz u nuždi.

Nakon izrona Vencl je odlučio proslaviti uspjeh bocom šampanjca, ali koji trenutak kasnije počeo je pljuvati puno krvi. To je zabrinulo okupljene te su odmah pohitali u pomoć četrdesetogodišnjem Čehu, a on je sam zaključio da su mu pluća dobro jer ne osjeća bol i nastavio slaviti. Kasniji posjet bolnici potvrdio je da nije ništa ozbiljno.

Kada su ga nakon zarona pitali koji je najvažniji čimbenik njegovog uspjeha, Vencl je odgovorio: “Granice našeg organizma zadane su isključivo glavom. Organizam je sposoban za nevjerojatne stvari!”

Za ovaj rekordni zaron Čehu je trebala minuta i 54 sekunde, a prema riječima njegovog promotora Pavela Kalousa to je bilo malo sporije od očekivanog. Inače, ovaj češki freediver već je oborio jedan rekord pod ledom. On je 2021. godine ronio pod ledom u daljinu i preronio 80 metara, također samo u kupaćim gaćicama s ronilačkom maskom na licu.