Stig Severinsen srušio Guinnessov rekord u Cortezovom moru

136

Danski freediver Stig Severinsen srušio je postojeći Guinnessov rekord preronivši 202 metra u Cortezovom moru kod Meksika.

Svojim podvigom Severinsen dodao je cijelu duljinu bazena od 25 metara na rekord Venezuelanca Carlosa Coste (177 metara) koji je rekord postavio prije četiri godine u dobi od 40 godina. Inače, Carlos Coste rekord u ovoj disciplini držao je od 2010. godine .

Za razliku od svjetskih rekorda u ronjenju na dah koji se postavljaju u bazenima, Guinnessov rekord u ronjenju u daljinu postavljen je na otvorenim vodama uz plažu Balandra u Meksiku. Trenutni ekvivalent ovog Severinsenovog rekordnog u bazenu bio bi oko 300 metara jer je ronjenje u otvorenom moru znatno zahtjevnije.

Severinsen će za par mjeseci napuniti 48 godina pa je time ovaj njegov rekord još značajniji jer su na sceni znatno mlađi svjetski poznati freediveri. Međutim, 2020. godina u njemu je nešto oživjela, a on sam izjavio je: “Dugo sam tražio priliku da podsjetim sve nas kako bismo se trebali ponašati prema našoj planeti. Mjesto na kojem sam postavio rekord u Meksiku jedinstveno je te ga mnogi smatraju najljepšim svjetskim obalnim područjem. Kao i mnogim drugim mjestima, i njemu prijeti zagađenje plastikom i ljudskim načinom života općenito. Kad je svijet prije gotovo godinu dana pogodio Covid-19, tražio sam način da pokažem da pandemija nije izgovor da zaboravimo svoje prioritete ili da svoje ambicije stavimo u stanje pripravnosti. Baš suprotno. Zbog toga sam vrijeme proveo trenirajući i razvijajući se te tako šaljem poruku svima.”