Nove tajne najvećeg groblja brodova u Europi

97
foto: screenshot YouTube

U poznatom škotskom zaljevu Scapa Flow otkrivene su dvije nove olupine rijetkih eksperimentalnih brodova iz Drugog svjetskog rata.

Arhivska istraživanja pokazala su kako se radi o ostacima anti-torpednih pontona, eksperimentalnih plovila koja su se koristila za neposrednu zaštitu ratnih brodova usidrenih u zaljevu od neprijateljskih napada iz zraka. Ni struka ne zna mnogo o djelovanju samih plovila, budući da ih ima vrlo malo, a u zaljevu su bili samo 13 mjeseci u prvim godinama Drugog svjetskog rata.
Nalazište kod otočja Flotta privuklo je pozornost javnosti nakon što su na njega upozorili ronioci s broda za ronilačko krstarenje MV Valkyrie 2015. godine. Arheološka istraživanja u ime vladine agencije Historic Scotland proveo je tim ronilaca iz ORCA Marine i tvrtke SULA Diving. Glasnogovornik arheološkog instituta iz Orkneya kazao je kako ove olupine “predstavljaju rijetke, često pogrešno identificirane izvore kulturne baštine o kojima se zna vrlo malo. Da nalazište nije prijavljeno, ostali bismo zakinuti za jedinstveno kulturno nasljeđe i identitet sličnih plovila ostao bi nepotvrđen.” 

Inače, zaljev Scapa Flow svjetski je poznata ronilačka destinacija i mjesto bogate ratne povijesti. U Scapa Flowu je 1919. potopljena njemačka flota od 52 broda i zaljev danas slovi kao najveće groblje brodova u Europi.
Više o ronjenju u zaljevu Scapa Flow pročitajte u desetom broju SCUBAlife magazina (prosinac 2012.).