Ronjenje po noći aktivnost je koje se mnogi ronioci na početku pribojavaju, sve dok je ne probaju.

Mnogi ronioce se nakon samo jednog noćnog urona “zakvače” na ronjenja nakon sumraka. S malo priprema i planiranja noćno ronjenje može biti jedna od ronilačkih specijalnosti koja nudi najzanimljivija iskustva. Stoga vam SCUBAlife donosi sedam savjeta za uspješno i sigurno noćno ronjenje.

Primjerena rasvjeta je važna. Mnogi misle na način ‘što svjetlije to bolje’ pa kupuju najjače moguće ronilačke lampe. Svjetlo mora biti dovoljno da ronilac jasno vidi, ali ne smije biti prejako kako se ne poplašila noćna stvorenja. Pomoćna rasvjeta treba biti dovoljno mala da ne opterećuje previše, ali ujedno dovoljno jaka da zamjeni glavnu rasvjetu (ako se glavna pokvari). Uobičajeno je razmišljanje kako noćni uron treba prestati ako se pokvari glavno svjetlo, no u mnogim slučajevima to nije tako jer uron treba i završiti sigurno, pogotovo u područjima gdje ima prometa brodova. I na kraju, mala svjetlosna oznaka na boci omogućit će vašem ronilačkom partneru da vas lakše locira dok ste pod vodom.

Dogovorite se i uvježbajte komunikaciju prije samog urona. Bilo da koristite rasvjetu kao signale ili samo da osvijetlite ruke dok signalizirate, budite sigurni da svi sudionici urona znaju sve signale. Vježbanje zajedničkih signala na oba spomenuta načina svakako se preporučuje.

Odaberite poznato mjesto za uron. Većina ronilaca oduševi se spoznajom kako isto mjesto može biti različito ovisno o tome rone li na njemu danju ili noću. U svjetlu novih boja i morskoga života za koji niste ni znali da postoji, svaki noćni uron na poznatoj lokaciji može biti kao ronjenje na potpuno novom mjestu.

Naučite postaviti svjetlosnu oznaku na mjestu ulaska/izlaska radi veće sigurnosti. Iskusni noćni ronioci u naseljenim područjima znaju koliko slično, gledajući iz vode, može biti vaše svjetlo i svjetlo nekoga drugog izvora, poput svjetla na nekoj terasi ili javne rasvjete. Koristeći drugačiju boju svjetla ili kombinaciju više svjetala lakše ćete prepoznati mjesto koje ste sami označili.

Sumrak je najbolje vrijeme za uron. Instruktori često poučavaju kako je sumrak najbolje vrijeme za početak noćnog urona jer se tada još vidi i lakše provjeri oprema. No, vidljivost ćete lako riješiti i običnom baterijom tako da pravi razlog zašto je sumrak najbolji leži negdje drugdje. Naime, ako zaron počnete u sumrak još uvijek ćete imati priliku vidjeti sva dnevna morska bića, ali istovremeno i morska bića koja noću počinju živjeti svoj ‘dan’.

Budite strpljivi! Ključ uspješnog noćnog ronjenja je upravo u tome da mu uistinu posvetite svoje vrijeme. Većina noćnih urona može se obaviti na djeliću područja koje obilazite tijekom dnevnog urona. Ronilačko svjetlo izvlači treperave boje koje se inače ne mogu vidjeti po danu, a ako nemate prejaku svjetiljku, većina morskih stvorenja će ustvari doći do izvora svjetla. Biti strpljiv i relativno smiren može dovesti do toga da vidite najneobičnija noćna stvorenja koja postoje, a koja, naravno, ne možete vidjeti tijekom dana.

I konačno, odnosite se s poštovanjem. Zapamtite, brojne ronilačke lokacije nalaze se blizu ili u samim naseljenim područjima, a noću se zvukovi prenose lakše. Stoga, lupanje ronilačkih boca ili glasno vikanje može uznemiriti lokalne stanovnike i stvoriti loše odnose između ronilaca i tamošnje zajednice. Također, uvijek pazite da ste za sobom počistili područje koje koristite za uron.

+ posts