Neviđeni prizori skrivenog svijeta Marijanske brazde

122

Dosad neviđene vrste morskog života otkrivene su u bezdanima najdublje točke na svijetu, Marijanske brazde, a istraživači su omogućili prijenos uživo ovoga skrivenog vodenog svijeta.

Udubina u oceanskom dnu na zapadnoj strani Tihog oceana, koja doseže dubine i preko 11 kilometara, puna je neistraženih područja koja obiluju tajanstvenim i ekstremnim oblicima života. Područje Marijanske brazde upravo istražuje američka agencija NOAA (National oceanic and atmospheric administration) sa svojim podvodnim ronilicama i istraživačkim brodom Okeanos Explorer koji 24 sata dnevno prikuplja podatke i mapira morsko dno. Cilj tromjesečne misije je skupiti podatke o slabo poznatim podvodnim područjima oko brazde, a dosad su uspjeli snimiti neke zaista fascinantne oblike života. “Mnogo toga što smo otkrili ljudsko oko nikada prije nije vidjelo”, kazala je Diva Amon, morski ekolog koja sudjeluje u misiji. Prije nekoliko tjedana na dubi od 3700 metara ronilica NOAA-e otkrila je posve novi oblik zlatno-crvene meduze koja je zbog svog, pomalo izvanzemaljskog izgleda, privukla veliku pažnju javnosti. Otkrivene su i kolonije koralja stare između tri i četiri tisuće godina i mnoštvo nevjerojatnih morskih stvorenja.
Okeanos Explorer prenosit će uživo podvodne snimke ovog čudesnog svijeta, a misiju možete pratiti i preko YouTube kanala.