Nadrealan i prekrasan, ali sada i stvaran podvodni vrt na sjeverozapadnoj obali Italije više nije samo ideja, već realnost koja otvara nove mogućnosti uzgoja biljaka pod vodom.

U Nemo’s gardenu uzgajaju se kopnene biljke u potopljenim plastičnim staklenicima nazvanim “biosfere” koje svijetle i mogu se vidjeti s površine. Snimke ovih čudnovatih podvodnih vrtova prepunih biljaka apsolutno su zapanjujuće.

Sergio Gamberini, čovjek koji stoji iza ovog fantastičnog projekta, nije želio stvoriti nešto što samo izgleda lijepo, već se nada da će njegove plastične kupole ispunjene zrakom koje leže pet do 10 metara ispod površine mora pružiti održivu alternativu kopnenim poljoprivrednim nasadima. Naime, ovakav uzgoj štedi vodu i omogućuje sušnim obalnim područjima da uzgajaju hranu bez potrebe za desalinizacijom koja je skup i resursno intenzivan proces. Biljkama je u ovim podvodnim vrtovima potrebno samo malo početne vode, ali nakon toga su samoodržive. Sunčeva svjetlost zagrijava uronjene kugle koje sadrže vlažan zrak, a onda se para prirodno kondenzira u slatku vodu na stijenkama i kapa natrag u tlo. Budući da podvodna farma treba vanjski izvor vode samo za početak rasta biljaka, ovaj bi sustav mogao biti itekako koristan i ekonomski isplativ za sve priobalne sušne lokacije.

Iako je ovaj projekt još u fazi testiranja (ideja je još iz 2015. godine), rezultati su obećavajući. Studija iz 2020. godine pokazala je da bosiljak koji se uzgaja u ovim kupolama pod vodom zapravo ima više klorofila i antioksidansa od bosiljka uzgojenog na kopnu. Uzbudljivo je i to što je morski život privučen svjetlećim kuglama pa strukture podvodnih vrtova zapravo djeluju poput umjetnog koraljnog grebena i potiču i podvodni život oko sebe. Ostaje još za vidjeti hoće li uskoro uspjeti šira komercijalizacija te kada ćemo ovakve vrtove gledati i u našem Jadranu…

+ posts