Već smo pričali o tome što sve može oštetiti vašu ronilačku opremu, kako je skladištiti kada je ne koristite te kako je nakon stanke provjeriti prije nove ronilačke sezone. Sada je vrijeme za neke konkretnije savjete u vidu onoga što treba izbjegavati činiti. Ne radeći stvari koje ćemo vam nabrojati, znatno ćete produžiti životni vijek vaše ronilačke opreme te tako uštedjeti mnogo novca za popravak i zamjenu iste.

Ne dopuštajte vašoj opremi da visi! Nekontrolirano njihanje je štetno za vašu opremu i može oštetiti delikatan morski život. Svoj rezervni regulator uvijek pričvrstite blizu tijela pričvrstivši ga na neki način za svoj kompenzator plovnosti. Također, ako nosite neku dodatnu opremu poput mrežaste vreće ili zvečke, osigurajte joj čvrsto uporište tako što ćete je učvrstiti kopčama ili konopcima za D-prstenje svog kompenzatora. 

Ne oslanjajte peraje na zid! One su specijalno dizajnirane uz pomoć inženjera i hidrodinamički oblikovane kako bi povećale potisak i smanjile opterećenje. Naslanjajući peraje na zid može kompromitirati njihov oblik. Ne skraćujte životni vijek peraja, uvijek ih čuvajte polegnute, idealno s umetkom u džepu za stopala. Ako to nije opcija, drugi najbolji način spremanja peraja je da ih objesite na zid pomoću trake za stabilizaciju pete.

Ne ostavljajte ronilačku opremu na suncu! UV zrake izravne sunčeve svjetlosti oštetit će gumene, platnene i neoprenske dijelove vašeg ronilačkog kompleta. Osušite svoju opremu u zatvorenom prostoru ili u hladu.

Ne pohranjujte mokru opremu! Ovo se može činiti protu intuitivno jer ronilački aparat služi da bude mokar, zar ne? Da, ali takvi su i ručnici, a i oni nakon nekog vremena ne mirišu baš lijepo. Bakterije i plijesni će rasti na vlažnoj opremi, a metalni dijelovi mogu hrđati. Izbjegavajte neugodna iznenađenja osiguravajući da je oprema potpuno suha iznutra i izvana prije nego je uskladištite.

Ne upotrebljavajte vazelinske proizvode ili kemijska otapala! Vazelin može oštetiti i gumene i silikonske O-prstenove, a određene kemikalije mogu uništiti plastična kućišta. Koristite samo proizvode dizajnirane posebno za vašu ronilačku opremu. Ako imate dvojbe, obratite se lokalnom ronilačkom centru ili mjestu gdje kupujete vašu opremu.

Ne perite mokro odijelo u perilici rublja, niti ga stavljajte u sušilicu. Umjesto toga, namočite ga u čistaču mokrog odijela i toploj vodi na nekoliko minuta. Isperite ga i potom ostavite da se temeljito osuši. Odijelo nije namijenjeno “dorađivanju”. Mogu se zalijepiti sitni posjekotine ili poderani dijelovi, ali ako su vam potrebne kratke nogavice ili sužavanje, obratite se profesionalcu.

Ronilačka se boca može činiti neuništivom, ali je ipak podložna oštećenju. Kad transportirate spremnike, pričvrstite ih u uspravnom položaju ili učvrstite polegnute kako biste ih zaštitili od prevrtanja i kotrljanja. Nakon ronjenja na obali položite svoj spremnik za zrak nježno na pijesak ili zemlju, nikako ga nemojte bacati. Nagli udar može oštetiti cilindar i ventil. Ako sumnjate da spremnik curi i promjena zaštitnog prstena ne riješi problem, obavijestite voditelja ronjenja ili ga odnesite u ronilački centar na pregled. Ne pokušavajte roniti s neispravnim spremnikom. 

Ne ostavljajte svoje utege na stolu, klupi ili drugom mjestu gdje bi mogli skliznuti na nečije stopalo (ili drugi dio tijela). Bilo kakve ronilačke utege smjestite u sanduk, torbu za ronjenje ili na neko drugo sigurno mjesto.

Prilikom ispiranja regulatora nakon ronjenja obratite pažnju na to kako i gdje ga držite. Pritiskom na tipku za ispiranje, kad regulator nije pod pritiskom, voda može ući u ventile, zbog čega regulator možda treba servis. Nikada ne pokušavajte razdvojiti regulator, ako za to niste posebno obučeni. To je fino podešen dio opreme i pokušaj rastavljanja može poništiti jamstvo i dovesti Vas u ozbiljne probleme pod vodom. Sastavljanje regulatora i njegov popravak prepustite obučenim stručnjacima.

+ posts