Najznačajnije olupine otkrivene 2016.

89

Kraj godine je razdoblje kad se izrađuju razne top liste i statistike.

Stoga smo i u SCUBAlifeu odlučiti pripremiti malu listu koja će razveseliti sve ljubitelje wreckova. Radi se o pregledu najvažnijih olupina na svijetu otkrivenih ove godine.

Avion TBM-1C Avenger
Lokacija: Palau
Dubina: 26 metara
Nakon obaranja 1944. godine na Pacifiku lokacija ove olupine bila je tajna dok je nije otkrila skupina istraživača koristeći se podvodnim robotima. Znanstvenici Sveučilišta Delaware pretraživali su mora otočja Palau, a kombinirajući povijesne podatke, najnoviji sonar, termalne kamere i robote otkrili su olupinu. Inače, radi se o otkriću u sklopu projekta “Recover” koji za cilj ima locirati ostatke svih Amerikanaca nestalih u ratnim sukobima.

Trgovački brod u Bostonu
Lokacija: Boston
Dubina: otkriven na kopnu
Olupina za sada nepoznatog trgovačkog broda iz 19. stoljeća pronađena je na kopnu. Naime, tijekom radova u svibnju je u bostonskoj luci otkriven potonuli, zapaljeni brod na mjestu gdje je trebala niknuti poslovna zgrada. Arheolozi su pristupili ispitivanju 15-metarskog broda i utvrdili da potječe iz 19. stoljeća. Za razliku od većine ovakvih otkrića, ovdje je teret bio gotovo netaknut pa je tako nađena i burad prepuna limuna.

Podmornica: HMS P311
Lokacija: Sardinija, Italija
Dubina: 100 metara
Britanska podmornica HMS P311 napustila je Maltu 28. prosinca 1942. s posadom od 71 člana. Bilo je to zadnje što se znalo o sudbini 83-metarskog plovila, a pretpostavlja se da se sudarila s podvodnom minom i potonula. Identificirana je prema torpedima, a pretpostavlja se da se unutra još nalaze ostaci posade jer se još nije ušlo u unutrašnjost.

Drevna rimska olupina
Lokacija: Nacionalni park Caesarea, Izrael
Dubina: do 40 metara
Drevna olupina rimskoga broda nađena je 1600 godina nakon potonuća. U travnju su dva rekreativna ronioca, Ran Feinstein i Ofer Ra’anan, opazili željezno sidro i malu skulpturu te to prijavili. Naknadna istraživanja otkrila su olupinu s dobro sačuvanim artefaktima, uključujući statue, čavle, grnčariju i slično. Radi se o najvećem otkriću ovakve vrste u zadnjih 30 godina.