Najdublji ronilac najavio obaranje još jednog rekorda

115
foto: Facebook/Ahmed Gabr

Egipatski ronilac Ahmed Gabr koji je u rujnu oborio svjetski rekord u ronjenju u dubinu sprema se za obaranje još jednog svjetskog rekorda u veljači iduće godine.

Unatoč velikom interesu javnosti najdublji Egipćanin odbio je otkriti pojedinosti novog ronilačkog pothvata, najavivši tek kako će sljedeći rekord biti vezan uz zaštitu morskog života.
Podsjetimo, 41-godišnji bivši vojni časnik i instruktor trener tehničkog ronjenja prvi je čovjek koji je zaronio do 332,4 metra dubine koristeći scuba opremu. Trebalo mu je tek 12 minuta da dosegne rekordnu dubinu i gotovo 14 sati da se vrati na površinu Crvenog mora.

Na nedavno održanom simpoziju u Kairu Ahmed je govorio o zahtjevnim fizičkim pripremama koje predstoje tako dubokim uronima i konačno objasnio kako to da nije dostigao svoj prvotno najavljivani cilj od 350 metara dubine. “Radilo se o manifestacijama utjecaja plinova na dubinama. Na takvim dubinama djeluje mnogo varijabli. Helij koji sam udisao uzrokovao je ‘Nervni sindrom visokog tlaka’ koji uzrokuje drhtanje, što znači da sam mogao izgubiti kontrolu. Počeo sam ga osjećati na 290 metara. Bili smo svjesni mogućnosti ove pojave. Započeo sam spuštanje manjom brzinom i dosegao do oznake za 335 metara. Zbog drhtavice nisam mogao staviti pločicu pod odijelo, sve dok se nisam podigao na 280 metara. Jedan centimetar je mogao značiti razliku između života i smrti”, izjavio je Ahmed za egipatski Al-Ahram.