Najbolji oceanski dokumentarci dostupni na Netflixu

101

Ronioci su ljudi od djela i akcije, no i oni se ponekad vole zavaljati u kauč i opustiti.

Preporučujemo vam četiri prekrasna dokumentarca koji će vam razbiti površinsku monotoniju i zaroniti vas u oceanske dubine, čak i dok ste u naslonjaču. Dopustite da vas legende poput Davida Attenborougha i Sylviae Earle povedu na putovanje ili pogledajte kakvu štetu činimo svjetskim koraljima.

Planet Zemlja (Planet Earth) – bilo da ste ljubitelj prirode ili ne, ova BBC-ova dokumentarna serija će Vas oduševiti. Ronioci su posebno poznati po devetoj epizodi koja se fokusira na plitka svjetska mora. Vidjet ćete zapanjujuće i nevjerojatne snimke mladih životinja pri hranjenju te mnoge snimke lova i ostale divne i rijetko zabilježene trenutke prirode – sve u HD rezoluciji.

Jureći koralje (Chasing Coral) – brojke su poražavajuće, no snimke će Vam slomiti srce – ovaj novi dokumentarac seže do srži potresnim slikama izbjeljivanja koralja u realnom vremenu. U timu su mnogi fotografi i istraživači koji su pratili i snimali koralje diljem svijeta kako bi pokazali što im se događa zbog porasta temperature mora. Snimke Velikog grebena Australije poziv su na akciju za cijelu zajednicu.

Plavi planet (The Blue Planet) – ovaj je dokumentarac podigao mnogo prašine kad je tek izašao, 2001. godine. Film koji daje uvid u prošlost oceana dobio je Emmyja za izvanrednu kinematografiju i glazbenu kompoziciju. Prikazi mriješćenja koralja, dubina oceana te predatora izazvali su golemu pažnju u to vrijeme, a i danas ih je privlačno pogledati. Obavezno pogledajte ovaj prvi dio dokumentarne serije prije nego se upustite u ovogodišnji novi dio.

Plava misija (Mission Blue) – nedostaje Vam inspiracije? Pogledajte priču legendarne Sylviae Earle u ovom filmu koji je također dobio Emmyja. Prati njenu karijeru i pokušaje prenošenja njene strasti za ocean na njegove stanovnike. Film je uspješno probudio svijest u gledateljima koji nisu bili svjesni kako naše akcije utječu na morski ekosustav, nadamo se da će istu pobuditi i u Vama.

+ posts