U sklopu projekta Eko Malostonski zaljev idućeg će se vikenda održati treća po redu dvodnevna ekološka akcija čišćenja podmorja posebnog rezervata u moru i područja ekološke mreže Natura 2000 Malostonski zaljev.

Ova ekološka akcija održat će se u organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko – neretvanske županije uz podršku Agencije Plava promocija.

Akcija je planirana u mjestu uvala Brijesta, a ima za cilj doprinijeti očuvanju bioraznolikosti te ciljanih staništa i vrsta, posebice onih zaštićenih radi dugoročnog osiguravanja usluga ekosustava i održivog korištenja zaštićenog područja i područja ekološke mreže Malostonskog zaljeva.

Osim toga, akcija čišćenja podmorja ukazat će na potrebe čišćenja podmorja te potaknuti lokalno stanovništvo na kontinuiranu brigu o moru, najvećem prirodnom ekosustavu, izvoru hrane, ugode i rekreacije, a sve u cilju zaštite, očuvanja, korištenja i održavanja zaštićenih područja i područja ekološke mreže Natura 2000 u području Dubrovačko-neretvanske županije.

Godine 1983. Malostonski zaljev zaštićen je kao posebni rezervat u moru upravo radi važnosti ovog specifičnog i iznimno vrijednog ekosustava za uzgoj školjkaša – europske plosnate kamenice i dagnje. Značajni pritisci na bioraznolikost posebnog rezervata u moru Malostonski zaljev i na područje ekološke mreže Natura 2000 Malostonski zaljev razvidni su utjecajem otpada na strogo zaštićene vrste prisutne u tom području, na uzgoj školjkaša, a posljedično i na čovjeka. Otpad u područje Malostonskog zaljeva dolazi rijekom Neretvom iz susjedne Bosne i Hercegovine, no značajnije količine otpada podrijetla su iz poljoprivredne proizvodnje u dolini Neretve. Osim toga, značajna količina otpada, pri čemu dominira plastika, odbačena je u more uslijed proizvodnje školjkaša (dagnje i kamenice) u Malostonskom zaljevu. Najveći udio otpada u Malostonskom zaljevu čini plastični otpad (pergolari, plastične plutače i odbačeni ribolovni alati (mreže, vrše i slično.)).

U ekološkoj akciji čišćenja podmorja sudjelovat će pripadnici ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske, a uz ronioce i volontere u akcijama čišćenja podmorja sudjelovat će i lokalne udruge, volonteri s barkama te lokalno stanovništvo i školjkari.

Projekt Eko Malostonski zaljev financiran je sredstvima u sklopu Mjere 1.1. “Jačanje zaštite prirodnih resursa kao preduvjeta održivog razvoja ribarstvenog područja” FLAG-a Južni Jadran, a partneri na projektu su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, Komunalno društvo Ston d.o.o. i Udruga Stonski školjkari.

Podršku u provedbi ove akcije pružit će Nemo-Adria i Honda Marine (Fred Bobek d.o.o.), a medijski pokrovitelji akcije su Morski.hr, SCUBAlife i Gorgonija.com.

Rezervacije za sudjelovanje u ekološkoj akciji čišćenja podmorja moguće su putem ovog linka.