Proteklog vikenda (10. i 11. 09.2022.) na jezeru Kop Šićki Brod kod Tuzle održan je peti Međunarodni kup u podvodnoj fotografiji “Lukavac 2022”.

Na ovom natjecanju podvodnih fotografa sudjelovalo je 12 ekipa s oko 50 podvodnih fotografa i modela u kategoriji DSLR i Kompakt aparata.

Odabir najkvalitetnijih fotografija izvršio je žiri u sastavu Branislav Danevski (HR), Adnan Drnda (BiH) i Samir Solaković (BiH).

U kategoriji DSLR aparata u ukupnom plasmanu prvo mjesto zauzeo je Miloš Prelević iz RK Danubius Spasilac iz Novog Sada, drugo mjesto Amna Šarić (Eko-ronilačka grupa invalida Lukavac), a treće mjesto pripalo je Miroslavu Dabiću (KPA Sombor).

U kategoriji Kompakt aparata u ukupnom plasmanu prvo mjesto osvojio je Aleksandar Pejčić iz KPA Bela Crkva, drugo mjesto Elvir Mahmutović (Eko-ronilačka grupa invalida Lukavac), a treće mjesto Igor Obradović (KPA Bela Crkva).

U ekipnom plasmanu najuspješniji su bili domaćini iz Eko-ronilačke grupe invalida Lukavac, drugo mjesto pripalo je KPA Bela Crkva, a treće mjesto RK Danubius Spasilac Novi Sad. Best of show fotografijom proglašena je fotografija ribe Aleksandra Pejčića iz KPA Bela Crkva.