Morskim predatorima prijeti izumiranje

102
Predatorske ribe najčešće su na vrhu menija ljubitelja morske hrane, a prevelik izlov istih ima značajan utjecaj na cijele ekosisteme oceana

Novo istraživanje objavljeno u magazinu ‘Marine Ecology Progress Series Journal’ pokazuje kako je populacija morskih predatora u opadanju.

Predatori kao što su tune, sabljarke, kirnje i morski psi u velikim su problemima jer se njihov broj smanjio za dvije trećine tijekom 20. stoljeća. Kako su predatorske ribe često na vrhu menija ljubitelja morske hrane, prevelik izlov istih ima značajan utjecaj na ekosisteme oceana. Jer kad nema velikih riba, onda manje ribe kolo vode. Name, studija nazvana ‘Stoljeće smanjenje riblje biomase u oceanima’ pokazuje kako mesožderske ribe poput kirnje i tune opadaju u broju, dok je populacija manjih vrsta kao što su inćuni i sardine u porastu. U posljednjih 40 godina broj pada velikih riba je 55 posto, s tim da je najdrastičnije smanjenje zabilježeno između 1970. i 1990., stoji u studiji. Od tada se brojke ipak malo ujednačuju. “To ne znači da su se uvjeti poboljšali gledajući globalnu razinu jer i dalje nema indikatora povećanja biomase predatorskih riba. Postoje lokalna poboljšanja, ali to se ne vidi na ukupnoj globalnoj skali”, stoji u istraživanju koje je predvodio Villy Christensen sa sveučilišta British Columbia.
Studija pokazuje ono što brojni znanstvenici znaju već dugo, a to je da su velike ribe u nevolji. “Predatori su važni za održavanje zdravih ekosistema. Također, gdje god imamo pad broja velikih riba, potrebna su desetljeća da se obnovi populacija”, kazao je Christensen za magazin Scientific American. Prema posljednjim podacima ugroženo je 11 posto vrsta tuna, 12 posto vrsta kirnji te 24 posto od svih vrsta morskih pasa i raža, jer im svima prijeti potpuno izumiranje.