Morski psi Michaela Mullera

90
foto: Michael Muller

Sigurno ste već vidjeli slike morskih pasa na kojima te veličanstvene životinje širom razjapljuju svoje čeljusti čekajući da zagrizu u neko meso.

No, nešto rjeđe može se vidjeti odrasle morske pse kako u potpunoj opuštenosti leže na rukama ronilaca. Taj fenomen zove se tonična nepokretnost, a dešava se nakon što se dira nos životinje koja potom pada u katatonično stanje, omogućavajući znanstvenicima da čipiraju životinje, obave manji zahvati ili im uklone udice. Ne zna se točan razlog zašto morski psi reagiraju tako kada im se dira njuška, ali je prizor fascinantan. “Gledajući kako čovjek drži četiri–pet metarsku životinju u rukama poput bebe… pa teško je naći analogiju za usporedbu s time!”, kazao je fotograf Michael Muller, čuveni snimatelj morskih pasa. 

Ovoga mjeseca izašla je nova monografija Michaela Mullera u izdanju poznatog njemačkog Tauchena, a dio tih fascinantnih fotografija možete vidjeti u našoj galeriji. Nakon desetljeća fotografiranja morskih pasa susreo se sa svim najopasnijim vrstama i izvan sigurnosti ronilačkog kaveza. “Zlatno pravilo je da se ostane ponizan i da se stalno ima na pameti kako se suočavate s divljim životinjama”, ističe Muller, koji je poznat i kao fotograf za postere holivudskih hitova kao što su “Iron Man” i “X-Men”. 
Kod snimanja, Muller je okružen profesionalcima koji nastoje paziti na svaki detalj, a iako danas rijetko koristi kaveze za snimanje, ne libi se upotrijebiti ga kod nekih složenih fotografija. Jedna od najdražih uspomena mu je, kaže, kada je svoju 11-ogodišnju kćer poveo na ronjenje s velikim bijelim psinama jer joj je to obećao.

+ posts