Freediverica iz Rovinja srušila Guinnessov rekord

142
foto: screenshot YouTube

Valentina Cafolla iz Rovinja oborila je rekord u ronjenju na dah pod ledom.

Prošlog je vikenda na jezeru Anterselva u talijanskoj provinciji Bolzano održana manifestacija “Ice diving Days 2016” na kojoj je Valentini trebalo minuta i 40 sekundi za zaron dužine 111 metar ispod leda i obaranje svjetskog rekorda. Stari rekord iznosio je 110 metara i postavila ga je još 2011. godine Şahika Ercümen iz Turske (intervju sa Şahikom Ercümen možete pročitati u dvadesetom broju SCUBAlife magazina iz lipnja 2015.). 

“Presretna sam zbog uspjeha. U vodi sam imala uže kao orijentir na kojem su bile pločice s oznakama koliko sam metara preronila”, izjavila je Valentina. Iako je temperatura vode u trenutku zarona iznosila samo tri do četiri stupnja Celzija, Valentina kaže kako joj nije bilo hladno jer je imala dobru opremu. Koristila je dvodijelno mokro odijelo s hlačama debljine pet milimetara i gornjim dijelom debljine sedam milimetara. Ronila je s monoperajom na dubini od oko tri metra ispod leda, a u ledu je izbušeno šest rupa koje su služile kao sigurnosni izlazi u slučaju potrebe
Inače, Valentina je ovaj svjetski rekord oborila na 1642 metra nadmorske visine. Kaže i kako je nakon izrona imala još snage i zraka pa se nadamo da je ovaj Guinnessov rekord tek početak uspješne karijere osamnaestogodišnjakinje iz Rovinja. Uzori su joj Jacques Mayol, Natalia Molchanova, Umberto Pelizzari i Guillaume Nery, a namjerava se upisati na Medicinski fakultet u Zagrebu.