Čak je devet puta veća vjerojatnost da će morski psi usmrtiti muškarca nego ženu, pokazuje istraživanja objavljena u Australiji.

Muškarci su cilj u 84% svih neisprovociranih napada morskih pasa, a čine čak 89% od svih ukupnih fatalnih žrtava u napadima, pokazuju brojke objavljene u studiji Sveučilišta Bond iz Queenslanda. Autor studije, profesor Darly McPhee, kazao je kako su rezultati bilo toliko iznenađujući za njega da ih je dvaput provjerio. “Potencijalno, muškarci provode više vremena u moru i skloniji su riziku”, sugerirao je McPhee.

Ova studija dio je veće usporedne studije neisprovociranih napada morskih pasa na ljude u posljednja tri desetljeća. Australija predvodi listu zemalja u kojima su se desili fatalni napadi, a slijeda Južna Afrika te SAD. Inače, Sjedinjene Države imaju uvjerljivo najveći broj registriranih napada morskih pasa na ljude, ali i najmanju stopu smrtnosti od samo 3,6 posto. To je zato što se većina napada stvarno prijavljuje i bilježi, a uglavnom se radi o manjim i mladim morskim psima. Australci imaju velik broj smrtonosnih napada jer u vodama Australije ima puno velikih bijelih psina, morskih pasa tigrova i morskih pasa bikova. Velike bijela psina inače je odgovorna za najviše napada u cijelom svijetu.

Inače, znanstvenici ističu i da puno ljudi provocira morske pse. Naime, ronioci ih znaju dirati po glavi, što ih ljuti, a stavljaju čak i ruku u njihova usta kako bi izvadili udicu. Neki čak “skaču” na morske pse pokušavajući ih jahati!

Poznato je da je ljudski strah od morskih pasa preuveličan, ali dobro je znati kako se trebate ponašati u slučaju da vas nekim čudom napadne morski pas, a to možete pročitati u sedamnaestom broju SCUBAlife magazina!