Poznati kolumbijski freediver Cristian Castaño Villa preživio je napad morskog psa u blizini karipskog otoka San Andrés.

Castaño se pripremao za Svjetsko prvenstvo u ronjenju na dah po AIDA pravilima i tijekom treninga u moru napao ga je whitetip morski pas (Carcharhinus longimanus).

Prije samog incidenta uočeno je nekoliko morskih pasa u blizini, ali je Castaño odlučio nastaviti s treningom. Morski pas ga je, vjerojatno iz radoznalosti, ugrizao za nogu, a pribrani freediver uspio je izroniti i popeti se na spasilački čamac. Nakon toga preuzeo ga je brod kojim je upravljalo osoblje Coraline (agencija koja nadzire UNESCO-ov arhipelag biosfere kako bi osigurala njegov održivi razvoj) i transportirao na obalu.

Castaño je inače oborio 21 nacionalni rekord u ronjenju na dah u Kolumbiji u svim dubinskim disciplinama, a nakon incidenta na društvenim mrežama objavljene su njegove fotografije sa zavojima oko nogu i ruku s objašnjenjem da je dobro.

Glasnogovornik Coraline komentirao je: “Važno je podsjetiti zajednicu da su morski psi u svom prirodnom staništu i da su ljudi ti koji ulaze u njihovu domenu. Stoga moramo imati više poštovanja prema prirodi i poduzeti mjere opreza za ovakvu vrstu susreta.”

+ posts