Grupe ronilaca koje moraju ostati u kontaktu ili locirati jedna drugu u hitnim slučajevima pod vodom uskoro bi mogli dobiti uređaj (aplikaciju) koji im to omogućuje.

Podnesen je zahtjev za patentiranjem prve aplikacije za podvodno 3D pozicioniranje koja se može koristiti na pametnim satovima koji su namijenjeni roniocima. Radi se o aplikaciji koja prvenstveno u vidu ima Garmin Descent ronilačke kompjutore, ali bit će ju moguće instalirati i na druge slične uređaje.

Kako bi aplikacija radila potrebna je grupa od najmanje tri ronioca opremljena uređajima na kojima je instalirana aplikacija za podvodno pozicioniranje, a ronioci moraju ostati unutar 30 metara jedan od drugog. Postojeći zvučnici i mikrofoni uređaja tada se mogu koristiti za slanje akustičnih signala i međusobno kontaktiranje, a vrijeme koje je potrebno da zvuk doputuje služi aplikaciji za procjenu udaljenosti. Tako ovaj sustav za podvodno pozicioniranje može pratiti lokaciju svakog ronioca u odnosu na voditelja ronjenja. Ostali ronioci mogu se pridružiti mreži sve dok svaki ostane unutar 30 metara od drugog ronioca.

Točnost aplikacije poboljšava se kako se grupi dodaje više uređaja, kažu istraživači koji su testiranjem četiri do pet uređaja u jezerima i bazenu utvrdili da uređaji procjenjuju lokacije s prosječnom pogreškom od oko 1,6 metara. Takva preciznost dovoljna je da ronioci mogu vidjeti jedni druge, osim u uvjetima najlošije vidljivosti.

Za dobivanje stvarnih GPS koordinata za svakog ronioca voditelj ronjenja trebao bi biti bežično povezan s površinskim GPS uređajem na brodu, ali to nije uvjet za pozicioniranje u međusobnim odnosima ronilaca, već samo za točne GPS koordinate.

Dok se još čeka odobrenje patenta, kreatori ove aplikacije već pregovaraju s proizvođačima pametnih ronilačkih kompjutera o implementaciji ove aplikacije za podvodno pozicioniranje.

+ posts