Morski lavovi jedna su od najdivnijih stvorenja koja ćete naći u moru. U stvari, ime “morski lav” može biti pomalo pogrešan naziv. “Morsko štene” bilo bi prikladnije. Naravno, ovo je čisto naše mišljenje, a vi vjerojatno tražite neke činjenice pa ćemo vam ih i iznijeti u nastavku.

Morski lavovi su sisavci. Možda je to i logično s obzirom na lava u njihovom imenu, ali je svakako neobično vidjeti morskog sisavca pa je i s morskim lavovima tako. Oni nakon devet mjeseci trudnoće rađaju žive mlade koje potom doje poput štenaca. 

Postoji mnogo vrsta morskih lavova. Zapravo postoji sedam različitih vrsta, iako se čini da su sve one u istoj kategoriji. Morski lavovi pripadaju skupini životinja zvanoj “plavokosi”.

Veličina je, ipak, bitna. Mužjaci su znatno veći od ženki, a mogu narasti i do tri metra i težiti 250 kilograma. Ženke za parenje traže najvećeg mužjaka pa, u ovom slučaju, veličina igra značajnu ulogu i vrijedi pravilo što veće to bolje.

Sjeverni Atlantski ocean je izvan granica! Možete pronaći morske lavove u vodama diljem svijeta, osim sjevernog Atlantskog oceana. To je čudno, jer su temperature njegovih voda svakako kompatibilne s mjestima gdje žive morski lavovi, a tu je i mnogo hrane. Znanstvenici nemaju pojma zašto morski lavovi odbijaju živjeti na ovom području.

Mogu imati zdravstvene probleme vezane uz dob. Kada ostare, morski lavovi postaju skloni upali pluća, epilepsiji i tumorima.

Vrlo su društveni. Morski lavovi komuniciraju na različite načine, iako su znanstvenici još uvijek pomalo zbunjeni što znače neki njihovi zvukovi. Putuju u velikim kolonijama koje imaju manje podgrupe. Morski lavovi će se čak i pomaknuti iz podskupine u podskupinu tijekom svog života, tako da su na neki način poput članova klanova ili “škvadri”.Oni su ugroženi. Ovo je vjerojatno naša krivica jer su ljudi lovili morske lavove mnogo godina dok ih nisu dotjerali do ruba izumiranja. Međunarodni zakoni sada zabranjuju lov morskih lavova kako bi ih zaštitili i spasili.

+ posts