Ako ste tip osobe koja je u školi često bila “učiteljev ljubimac”, vjerojatno se pitate koji je ronilački ekvivalent tome i kako to postati.

Postoji nekoliko ključnih faktora za postati omiljeni ronilac onome pod čijim vodstvom ronite, a broj jedan je, naravno, pristojna napojnica. No, ona igra najmanju ulogu u favoritima vašeg voditelja, a ako želite znati što je najbitnije upravo njemu, nastavite čitati.

Poštujte iznajmljenu opremu.Ako ste rezervirali ronjenje u nekom manjem ronilačkom centru, postoji mogućnost da je vaš voditelj ronjenja ista osoba koja održava ronilačku opremu. Ako oprema izgleda starije, može biti da je to samo zbog teške uporabe u sunčanom tropskom okruženju, a ne zbog starosti. Dok je vama kao pojedincu potreban servis osobnog ronilačkog seta jednom godišnje, oni ih možda moraju servisirati svaka tri mjeseca kako bi se osiguralo sigurno korištenje. Ako je to slučaj, žaliti se na ronilačku opremu ili biti neoprezan s njom neće ostaviti dobar dojam kod vašeg voditelja ronjenja. Umjesto toga, cijenite što on čini sve što je potrebno da bi oprema ostala u dobrom radnom stanju i pobrinite se da se brinete o njoj kao da je vaša. Ako želite roniti s potpuno novom opremom, kupite vlastiti set i ponesite ga sa sobom kada putujete.

Budite na vrijeme na brifingu i slušajte. Organiziranje ronjenja zahtijeva vrijeme, vještinu i pažljivo planiranje. Voditelj ronjenja odabire vrijeme ronjenja na temelju niza čimbenika koji mogu uključivati dnevni raspored, plime, ograničenja ulaza, površinske intervale i još mnogo toga. Ako su postavili brifing u 10 sati, tada očekuju da svi budu tamo u 10 sati. Iako je često dobra zabava, brifing također prenosi sve važne informacije koje trebate znati kako biste sigurno uživali u svom vremenu pod vodom. Nemojte biti ronilac koji ide pogrešnim putem na mjesto ronjenja i upada u nevolje samo zato što niste obratili pozornost na brifingu.

Ne zaboravite svoje peraje, pojas za utege, masku… Malo je smiješno baciti se unatrag u vodu i shvatiti da nemate peraja ili utega. Nemojte pretpostavljati da je ovo uvijek propust samo novih ronilaca, čak i najiskusniji ronioci čine tu pogrešku pa zamislite koliko puta vaš voditelj ronjenja to vidi. U najboljem slučaju osjećat ćete se pomalo glupo, ali u najgorem slučaju možete promašiti mjesto urona i ne moći se vratiti zbog jakih struje. U ime instruktora, voditelja ronjenja i ronilačkih partnera diljem svijeta, provjerite svoju opremu prije nego što uđete u vodu.

Pratite svoju opremu. Pomaganje skupini ronilaca da iziđe iz vode nije mali podvig. Kada se ronjenje završi, vaš voditelj i posada broda imaju vrhunski posao s više zadataka. Moraju biti spremni uzeti vaše peraje i utege od vas i pomoći vam da se popnete uz ljestve, a da pritom pazite na ostatak grupe. Peraje, maske, utezi i pojasevi za utege bit će postavljeni i ostavljeni svugdje gdje nema ničijeg nožnog prsta. Zabilježite i zapamtite kako vaša oprema izgleda prije zarona tako da je odmah možete pronaći. Zvuči očigledno, ali s mnogo identičnih oprema za iznajmljivanje bit ćete iznenađeni koliko je lako zaboraviti koji je pojas za utege vaš. Nakon što ste izašli iz vode i uklonili opremu, pronađite svoju opremu i spremite je na sigurno mjesto. Ne ostavljajte je da leži na palubi broda kako bi je voditelj pospremio ili se neki drugi ronilac spotaknuo.

Ostanite s grupom. Tako je lako biti rastresen pod vodom. Praćenje kornjače ili malog morskog konjića, pogotovo ako ste u fotografiji, mogu vas zadržati dok svi ostali idu dalje. Prije nego što budete svjesni, pogledat ćete oko sebe i shvatiti da ste izgubili svoje prijatelje. Isto tako, jurnjava za tom mantom kao muha bez glave može vas ostaviti same u plavom. Posljednja stvar koju vaš voditelj želi jest da ronilac strada, stoga mu pomozite tako da se ne udaljite od grupe i obratite pažnju na sve upute koje vam daje o tome kamo ići ili ne ići.Održavajte svoje vještine ažuriranim. Ako je prošlo neko vrijeme od vašeg zadnjeg zarona, možda biste trebali prvo odraditi neki lakši uron na već poznatoj lokaciji i manjoj dubini. Voditelju ronjenja nema ništa draže nego kad vidi nedavni datum zadnjeg urona, vjerujte nam na riječ! 

+ posts