Disanje

241
FOTO: Tomasz Stachura

Sigurno ste već bili u situaciji da vas je osoba kojoj ste pričali o ronjenju pitala kako možete tako dugo zadržavati dah ili nešto tomu slično.

Vjerujemo i da ste im na to odgovorili kako je upravo prvo pravilo ronjenja “nastavi normalno disati”. No, to nije ništa neuobičajeno, naime većina neronilaca misli kako je disanje pod vodom na neki način otežano i ograničeno. Ali mi ronioci znamo da je disanje kroz regulator pod vodom čak ponekad i lakše nego disanje nad vodom. Naravno, razvijanje učinkovitih tehnika i navika disanja je ključan dio ronjenja, a također može biti i odlično okruženje da se “resetiramo”i ponovo naučimo pravilnom disanju. 

Ne zaboravite na disanje. Kad ste opušteni, prirodan udah je polagan i dubok, a kada ste pod stresom, disanje postaje ubrzano i plitko jer tijelo pokušava opskrbiti sve organe kisikom brže nego inače. Iako je to ponekad dobro, bitno je i opustiti se jer se naša tijela tako oporavljaju. Iznad vode naši umovi su ponekad podložni stalnim stresovima i brigama. Pod kroničnim stresom možemo zapeti u navikama disanja koje nisu korisne niti učinkovite i stvaraju nam poteškoće. Moguće je iskoristiti ove veze između disanja i emocija tako što ćete biti svjesni daha i naučiti zdrave navike disanja jer pravilno disanje ublažava stres.

Ronjenje nas podsjeća na to kako se diše. Kada učimo roniti, postajemo svjesni koliko je bitno kontrolirati vlastito disanje. Ako ne dopustimo zraku da izađe iz naših pluća, teško se odvojiti od površine. Jednom kad zaronimo, možemo promatrati kako se naša tijela pomiču pliće, odnosno dublje kada dišemo. Također, ako nismo oprezni i naglo udahnemo veliku količinu zraka, može doći do nenadanog i naglog te vrlo opasnog izrona.

Ako pak dišemo ili plivamo prebrzo, možemo osjetiti kako smo pod stresom, a stres i uzbuđenje brže prazne ronilačku bocu što znači da ćemo moći kraće roniti. A pod vodom možemo čak i vidjeti disanje u obliku mjehurića kad izdahnemo. Dišite duboko. Zrak ćete bolje iskoristiti ako dišete duboko i polako. Na taj će se način razmjena plinova u plućima odvijati puno učinkovitije i s manje ćete zraka tijelu donijeti više kisika. Ovakav način disanja također donosi i smirenost i relaksaciju te pomaže kontroli plovnosti i održavanju stalne pozicije. Osim toga, pravilno disanje je ključ našeg dobrog zdravlja pod i nad vodom pa zašto ga ne bismo malo uvježbali, što kažete?

+ posts