Morska kornjača protiv meduze

295

Morski biolog Johnny Gaskell uspio je snimiti zelenu morsku kornjaču dok je jela meduzu blizu obale otoka Hook na Velikom koraljnom grebenu u Queenslandu u Australiji.

Iako lovke meduza mogu biti opasne pa čak i smrtonosne za ljude, kornjače i ostali gmazovi koji imaju ljuskastu kožu mnogo su manje podložni malim igličastim nematocističnim stanicama na lovkama meduze kojima ubrizgavaju otrov. Jedino osjetljivo područje preko kojega bi meduza mogla nauditi kornjači jest oko pa u videu možete vidjeti kako kornjača žmiri kako bi ga zaštitila te kako peraju koristi kao štit.

Ova mlada kornjača ima svega dvije do pet godina, što je vrlo malo za kornjaču, ako uzmemo u obzir da u divljini prosječno žive stotinjak godine te da im je samo za postizanje spolne zrelosti potrebno 20 do 50 godina. Zanimljiv je naziv ovog perioda od izlegnuća do postizanja spolne zrelosti, zbog neznanja i neshvaćanja što kornjače rade tijekom tog perioda života zovemo ga “izgubljeno vrijeme”.

Što se tiče meduze, za nju ipak nije sva nada izgubljena. Ako je kornjača slučajno odluči ne rastrgati u dijelove, zbog velike sposobnosti regeneracije stanica meduza će ponovno uzgojiti svoje lovke i nastaviti život kao da se ništa i nije dogodilo.

+ posts