Od smrtonosnih podvodnih ledenica do podvodnih vodopada i kanjona – vjerojatno nikad niste ni čuli, a kamoli vidjeli najveće podvodne fenomene.

SCUBAlife vam donosi kratak opis tri podvodna čuda prirode: kanjon veći od Grand Canyona, vodopade veće od Nijagarinih i smrtonosne ledenice (sige) koje nastaju nevjerojatnom brzinom.

Ako ste ronilac, velika je vjerojatnost i da ste zaljubljenik u prirodu, a kao takav sigurno ste već negdje vidjeli nekakav vodopad. No, jeste li ikada vidjeli podvodni vodopad? Svjetski poznati Nijagarini slapovi privlače gomile turista, no, podvodni, često mnogo moćniji, najčešće ostaju neposjećeni. Ovaj fenomen nastaje kada se gusta, hladna voda miješa s onom toplom, manje gustom. Vodopad u Danskom tjesnacu najveći je na Zemlji. S padom od 3,5 kilometra gotovo je 10 puta viši od Nijagarinog te kroz njega padne 53 milijuna kubičnih metara vode u sekundi, skoro dovoljno da se svaki dan u potpunosti napuni veliko jezero Erie.

Idući fenomen vrijedan spomena svakako je podvodna ledenica ili popularno zvana siga. Kad se uvjeti u polarnim vodama savršeno poslože, dolazi do formiranja smrtonosnih ledenica koje se polako spuštaju prema morskome dnu sve dok se s njim ne spoje i tako zarobe morska stvorenja u svoju ledenu utrobu. Ova pojava ledi krv u žilama i tema je noćnih mora rakova i drugih morskih stvorenja. To je, zapravo, samo rezultat ekstremnih uvjeta u polarnim vodama. Kad se voda prvotno zamrzne, nečistoće poput soli bivaju istisnute. S vremenom ova sol, i dalje u tekućem stanju, curi nazad u vodu pod ledom. Zbog brzine kojom to čini, zamrzava okolnu vodu sve dok ne dođe do dna pri čemu se često događa da zarobi neki vodeni organizam. BCC-ovi filmaši ovaj su fenomen uspjeli zabilježiti u dokumentarnoj seriji “Zamrznuti planet”, a procjenjuju da proces stvaranja jedne takve ledenice traje pet do šest sati.

Još jedna zadivljujuća prirodna pojava su kanjoni pa su tako još veličanstveniji oni podvodni. Jedan je takav moguće pronaći u Beringovom moru, a toliko je masivan da bismo u njega mogli smjestiti cijeli Grand Canyon. Dugačak je 372 kilometra, širok 100 kilometara, a dubok nešto više od tri kilometra. Zove se Zhemchug Canyon i najveći je podvodni kanjon na svijetu. Za usporedbu, Grand Canyon u Arizoni dubok je svega 1,6 kilometara. Toliko je dugačak da se zapravo može cijeli vidjeti iz svemira. Otkrio ga je rusku istraživački brod 1959. istog imena što u prijevodu znači biser. Stanovnici ovog kanjona su raznovrsni, od sjevernih krznenih tuljana, preko kitova pa sve do dupina, koralja i spužvi.

+ posts