Kod ljudi, ali i kod ostalih sisavaca, “igra” je ključna komponenta u zdravom razvoju, poglavito u razvoju mozga, osjećaja, razmišljanja… Postavlja se pitanje što je s ribama? Igraju li se one?

Nova znanstvena istraživanja dokazuju da se ribe vole igrati gotovo na isti način kao štenci, ljudi i druge vrste. Naravno, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se proniknulo u prirodu riblje igre i utjecaj na rast i život riba, ali sad znamo da ribe nisu bezumna stvorenja u neprestanoj potrazi za hranom.

Znači li to da ćemo igrati “Go Fish” sa svojom zlatnom ribicom? Ne baš! Istraživači su proučavali i priznali da se sisavci vole dugo igrati. Nedavno je instinkt za igrom otkriven i kod ptica, a sada znanstvenici eksperimentiraju kako bi izmjerili sposobnosti riba za igru.

Ribe su inače od “manjeg interesa” za znanstvenu zajednicu kada se radi o proučavanju nečega što se može podudarati s inteligencijom pa je tako tek prije desetak godina znanstvena zajednica postigla konsenzus oko toga da i ribe osjećaju bol. Unatoč tome, najnovija istraživanja potvrđuju tezu da bi ribe mogle biti naprednije i sposobnije za mentalne procese poput igre, nego što im se pripisuje.

Kako bi provjerili svoju teoriju znanstvenici su posvijetlili crvenim, zelenim i plavim laserom u rezervoare s ribama, analizirajući sve promjene u ponašanju. Testirali su preko 66 vrsta riba. Mnoge su se ponašale kao mačke i ganjale laserske zrake. Otkrili su da je oko 90 posto riba bilo zainteresirano za laserske zrake, a više od polovice preferiralo je zrake crvene boje. Dakle, kvalificira li se to kao igra?

Korištenjem kriterija iz studije Sveučilišta Tennessee iz 2014. o igranju riba s termometrima, ponašanja se kvalificiraju kao igra ako zadovolje neke kriterije. Kriteriji da bi se ponašanje kvalificiralo kao igra su: da uočeno ponašanje ne pridonosi trenutnom preživljavanju, da je dobrovoljno i spontano, da se ponavlja, da oponaša stvarno ponašanje, ali nepotpuno (poput igre štenaca) i da se istraživanje provodi kada životinja nije pod stresom zbog gladi, natjecanja ili straha da će biti pojedena. Budući da su istraživane ribe zadovoljile ove kriterije, znanstvenici tvrde da se ribe igraju!