Mnogi ronilački centri u Egiptu trpe razorne financijske gubitke nakon velikog pada vrijednosti egipatske funte (LE) posljednjih mjeseci.

Vrijednost egipatske funte od listopada 2022. godine ovisna je o ponudi i potražnji te valute, što je dio dogovora o osiguranju zajma od tri milijarde američkih dolara od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Vrijednost egipatske funte od tada je dramatično pala. Tako je egipatska funta s tečaja od nešto više od 17 egipatskih funti za jedan euro početkom 2022. došla 11. siječnja 2023. godine na tečaj od više od 32 egipatske funte za jedan euro.

Egipat, jedan od najvećih svjetskih uvoznika pšenice iz Ukrajine ima financijskih poteškoća od izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba koji je uzrokovao i dodatni pad prihoda od ronilačkog turizma, a netom prije pandemije je uzrokovala nevjerojatne gubitke jer je popularna ronilačka destinacija ovisila o turizmu, poglavito ronilačkom. Od tada je skokovita globalna inflacija dovela do sekundarnog pada turizma, dok je inflacija u Egiptu dosegla 21,9 posto u prosincu 2022., a cijene hrane porasle su do 37,9 posto.

Uplate egipatskim tvrtkama u stranim valutama egipatske banke automatski pretvaraju u egipatske funte. Tako bi rezervacija ronjenja koja je plaćena 500 eura u veljači 2022. danas ronilačkom centru vrijedila nešto više od 260 eura. Ako ronilac poželi otkazati ronjenje, povrat tog iznosa koštao bi ronilački centar gotovo dvostruko više od uplate koju je prvobitno primio. Problem je dodatno složen činjenicom da egipatske ronilačke tvrtke plaćaju značajne režijske troškove u eurima za ronilačku opremu i osoblje. Ronilački centri u biti moraju plaćati dvostruku plaću za polovicu zarade za rezervacije napravljene u 2022. godini.

Egipatski ronilački centri koji su u europskom vlasništvu manje su pogođeni devalvacijom egipatske funte jer su njihovi bankovni računi registrirani u Europi i stoga potencijalno štede nešto novca na plaćanjima koja moraju izvršiti u lokalnim valutama. Stoga, ako planirate ronjenju Egiptu, najbolje bi bilo prilikom posjeta plaćati ronjenje u stabilnim valutama poput eura. Preporučuje se rezervaciju ronjenja platiti minimalno, a ostatak dogovorene cijene platite na licu mjesta u eurima. Razumljivo je da ronilački centri oklijevaju tražiti takvo nešto od Europljana zbog straha da bi mogli biti upleteni u rastuće crno tržište valuta, ali ljubazan upit prije putovanja i barem djelomično plaćanje u eurima na licu mjesta može imati značajan utjecaj.

U trenutku objave ovog teksta tečaj egipatske funte i dalje je izuzetno volatilan, a u trenutnoj globalnoj financijskoj klimi nemoguće je reći kada će se egipatska tržišta stabilizirati.