Otok Guadalupe u Meksiku poznat je po ronjenju (u kavezu) velikim bijelim psima.

Guadalupe je morski rezervat od 2005. godine, a ronioci iz cijelog svijeta pohode ovaj otok kako bi doživjeli nezaboravno iskustvo ronjenja u kavezu dok oko njega kruži velika bijela psina.

Ronjenje u kavezu s morskim psima daje vam priliku vidjeti ove prekrasne životinje izbliza. Međutim, ono je kontroverzno. Postoji zabrinutost da će ronjenje u kavezima promijeniti obrasce ponašanja morskih pasa i dovesti ih do povezivanja ljudi s hranom jer ih neodgovorni operateri mame hranom kako bi roniocima priuštili obećano ronjenje s morskim psima. Novozelandski sudovi prije nekoliko godina presudili su da je ronjenje u kavezu za morske pse prekršaj prema Zakonu o divljim životinjama.

U svibnju 2022. i Meksiko je zatvorio rezervat za ronioce do prosinca te godine. Novi program upravljanja rezervatom biosfere otoka Guadalupe objavljen je 9. siječnja 2023. i produljio je tu zabranu ronjenja s velikim bijelim psima na neodređeno vrijeme. Plan kaže da je to zato što su uočene loše prakse između 2016. i 2021. Naravno, ovo zabrana itekako pogađa odgovorne ronilačke brodove koji poštuju sva pravila ovakvih ronjenja, a oni koji su se prije ponašali “kaubojski” vjerojatno će i dalje pokušati poskrivećki voditi ronioce na cage diving s velikim bijelim psinama.

Stoga, ako se pojavi mogućnost da odete na Guadalupe i ronite s velikim bijelim psinama ili negdje na internetu iskoči reklama cage diving u Meksiku, dobro provjerite aktualne propise jer je to sada zabranjeno do daljnjega!