U sklopu projekta (A)MARE tijekom proteklog vikenda projekt Pogled u plavo gostovao je u Umagu. Tako je više od 180 građana i posjetitelja Umaga besplatno zaronilo i uživalo u ljepotama ronjenja.

Projekt se provodio u cilju promocije ronjenja i ronilačkih aktivnosti te je na Trgu slobode u Umagu postavljen veliki 10 metarski montažni bazen Pogled u plavo gdje su svi zainteresirani posjetitelji i građani imali jedinstvenu priliku uživati u čarima koje ronjenje pruža.

“Izuzetno nas raduje ovako veliki interes i odaziv naših građana, a posebno djece, za ronjenje čemu doprinosi i veliko povjerenje roditelja u instruktore pošto ovdje svi mogu probati roniti uz stalnu pratnju instruktora ronjenja i u potpuno sigurnim uvjetima. Svrha ovog projekta je, osim promocije ronjenja kao važne aktivnosti glede očuvanja morskog okoliša, ujedno i senzibiliziranje javnosti za održivo gospodarenje otpadom te edukacija učenika o održivom gospodarenju otpadom, a posebno za onečišćenje mora, zatim nabava opreme i vrlo važno snimanje te čišćenje umaškog zaljeva”, istaknuo je Slaviša Šmalc, voditelj projekta (A)MARE.

U sklopu promotivno-edukativnog projekta Pogled u plavo koji se provodio u organizaciji Grada Umaga u partnerstvu sa Sportskim podvodnim ribolovnim klubom Sv. Pelegrin Umag te uz podršku Agencije Promocija ronjenja, zaronom u montažni bazen pod stručnim vodstvom instruktora ronjenja Nemo-Adria Rescue Teama ljubitelji podvodnog svijeta nakon kraće poduke o ronjenju imali su jedinstvenu priliku u bazenu razgledavati i podvodnu izložbu podvodnih fotografija Marjana Radovića.

Posjetitelji su ronili uz glazbenu podlogu za što se pobrinulo Hrvatsko društvo skladatelja i stručna služba ZAMP koji podržavaju projekt Pogled u plavo.

Osim promocije ronjenja, u sklopu projekta se održala i velika ekološka akcija čišćenja podmorja u kojoj su sudjelovali članovi Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, članovi Sportskog podvodnog ribolovnog kluba Sv. Pelegrin Umag, Kulturna udruga mladih Fobija, DVD Trnje i članovi Milan Club Milanistra koji su se sa zadovoljstvom pridružili čišćenju podmorja uz veliku podršku JVP Umag.

Ronioci su čistili dio Umaškog zaljeva te su iz mora izvlačili različiti otpad, gume, staklo, plastiku, stolice i drugo u cilju smanjivanja negativnog utjecaja na morska staništa i podizanja razine svijesti o važnosti očuvanja mora, okoliša i prirode, a pridružili su se i brojni volonteri te lokalno stanovništvo.

Besplatna probna ronjenja uz nadzor instruktora ronjenja i ekološka akcija čišćenja dijela Umaškog zaljeva provodila su se uz poštivanje svih epidemioloških mjera sigurnosti.

Sva gostovanja Pogleda u plavo možete pratiti na službenim stranicama projekta Pogled u plavo i Promocije ronjenja, dok su medijski pokrovitelji projekta SCUBAlife magazin, web portal Morski.hr i Gorgonija.

+ posts