U organizaciji Ronilačkog kluba Mostar uz podršku grada Mostara i mnogobrojnih sponzora u subotu 10. rujna 2022. održana je tradicionalna međunarodna ekološka akcija Jezero ’22. na lokaciji plaže Mostarskog jezera.

Na sam ekološki zaron odazvalo se 90 ronilaca koji su s domaćinima očistili korito rijeke Neretve i plažu na kojoj se okupilo pedesetak mještana.

Prvi je zaronio i iz dubina Mostarskog jezera izvadio vreću otpada gradonačelnik grada Mostara Mario Kordić koji je ujedno i član ronilačkog kluba Mostar. “Radujemo me činjenica kako nismo vidjeli puno otpada te da i dalje čuvamo naše jezero od bilo kojeg onečišćenja”, izjavio je Kordić nakon izrona. “Kao član kluba jedva sam dočekao da mogu biti dio ove priče, a Grad Mostar je u svojim razvojnim planovima ovaj lokalitet prepoznao kao buduću plažu, odnosno sportsko-rekreacijski centar”, dodao je Kordić.

Zahvalio je Ronilačkom klubu Mostar koji je organizirao ovu akciju kazavši kako ona ima veću dimenzije od samog čišćenja jer se iz Mostara kao domaćina ove međunarodne akcije šalje pozitivna poruka.

Tajnik Ronilačkog kluba Mostar i predsjednik Organizacijskog odbora akcije, Branislav Stojkić s ponosom je kazao kako je akcija uspjela jer se okupilo devedeset ronilaca iz dvadesetak gradova (iz dvadesetak ronilačkih klubova iz četiri države), što je najmasovnije okupljanje ronilaca na ovom prostoru do sada.

Predsjednik RK Mostar Franjo Soče kazao je kako se nada da će ova plaža uskoro biti uređena po uzoru na europske i mjesto za uživanje svih građanima. “Označit ćemo plažu plutačama, napraviti sadržaje za djecu i odrasle kako bi ovo bilo divno izletište za građane za obitelji”, poručio je.

Očuvanje prirode nema alternativu, sve što jednom bacimo pred naše dvorište, morat će iskopati naša djeca, zato budimo odgovorni i priroda će nam uzvratiti svojom ljepotom!

+ posts