Pionirski sustav označavanja koji prati kretanje i lokalno okruženje morskih životinja sada može doseći veće dubine i osjetljivosti.

Testovi Marine Skina su pokazali poboljšane performanse, fleksibilnost i trajnost i kada je “koža” bila vezana za različite ribe, uključujući brancina, orade, raže i malu zlatnu ribicu. Razvijeni od strane KAUSTovih istraživača koji kažu kako bi taj sustav mogao revolucionirati našu sposobnost da proučavamo morski život i njegov prirodni okoliš. Marine Skin je tanak, fleksibilan, lagan materijal na bazi polimera s integriranom elektronikom koji može pratiti kretanje i ponašanje životinja te zdravlje morskog okoliša. “Sustav sada može raditi do dubine od dva kilometra, što nikada prije nije postignuto”, kaže dr.sc. Sohail Shaikh iz KAUST tima. Osjetljivost nadzorne elektronike također je povećana do 15 puta. Prikupljeni podaci otkrivaju dubinu boravka životinje te temperaturu i slanost okolne vode.

Daljnji razvoj planiran je kako bi se uključile dodatne sposobnosti osjetljivosti na okoliš kao što su mjerenje razine kisika i ugljičnog dioksida i precizno praćenje geolokacije. Shaikh izvješćuje da je glavni izazov u razvoju poboljšanja bio učiniti sustav dovoljno robusnim da tolerira rad na mnogo većim dubinama. Istraživači su također uspjeli smanjiti veličinu na polovinu od prethodne verzije. Laboratorijska ispitivanja u vrlo slanoj vodi Crvenog mora također su pokazala integritet kroz cijeli mjesec praćenja i 10.000 ekstremnih ciklusa pokreta savijanja. “Ovo je još jedan dokaz da sve više brinemo o sigurnosti životinja koje pratimo, ali i o stalnoj mogućnosti napretka u vidu povećanja amplituda mjernog ili praćenog područja ili jedinke”, dodaju znanstvenici.

+ posts