Inženjeri na Sveučilištu Irvine u Kaliforniji, inspirirani kožom morskih bića, razvili su novu generaciju prilagodljivog pokrivača koji korisnicima omogućuje kontrolu temperature.

Inovacija je detaljno opisana u istraživanju objavljenom u Nature Communications-u. “Ultra-lagani pokrivači su prisutni već desetljećima, možete vidjeti da se trkači maratona uvijaju u njih kako bi spriječili gubitak tjelesne topline nakon utrke, ali ključni nedostatak je da je materijal statičan”, rekao je koautor Alon Gorodetski, izvanredni profesor kemijskog i biomolekularnog inženjerstva na sveučilištu. “Napravili smo verziju s promjenjivim svojstvima kako biste mogli regulirati koliko je topline primljeno ili oslobođeno”, dodaje.

Znanstvenici su dizajnirali ovaj pokrivač crpeći inspiraciju od različitih vrsta lignji, hobotnica i sipa koji koriste svoju prilagodljivu, dinamičnu kožu kako bi napredovali u vodenim sredinama. Jedinstvena sposobnost glavonožaca da se kamuflira brzo mijenjajući boju djelomično je posljedica i stanica kože nazvanih kromatofora koje se mogu odmah promijeniti. “Koristimo sličan koncept u našem radu gdje imamo sloj tih sitnih metalnih ‘otoka’ koji graniče jedan s drugim”, rekla je glavna autorica Erica Leung, studentica spomenutog Sveučilišta za kemijsko i biomolekularno inženjerstvo. “U opuštenom stanju otoci su skupljeni i materijal reflektira i zadržava toplinu. Kada se materijal rastegne, otoci se šire dopuštajući infracrvenom zračenju da prođe i zagrije se kako bi se oslobodila toplina”, dodaje ona.

Gorodetski je rekao da ima na umu još mnogo aplikacija za novi materijal. Neke od njih su reflektirajući umetci kako bi se osigurao izolacijski sloj koji se prilagođava različitim uvjetima okoline i povećanje udobnosti.Odjeća bi bila posebno prikladna aplikacija za novi, biološki inspirirani materijal, prema Gorodetskom, koji surađuje na istraživačkim projektima s kolegama u proizvođaču sportske odjeće Under Armour Inc. “Temperatura na kojoj se ljudi osjećaju ugodno u uredu je malo drugačija za svakoga. Kad bi jedna osoba mogla biti dobro na 24 stupnja, osoba na susjednom stolu mogla bi više voljeti 25 stupnjeva “, rekao je. “Naš izum može dovesti do odjeće koja se prilagođava udobnosti svake osobe u zatvorenom prostoru. To bi moglo rezultirati potencijalnim uštedama od 30 do 40 posto u korištenju energije za grijanje i klimatizaciju. A oni maratonci koji se umotavaju u pokrivače mogli bi upisati broj na korisničkom sučelju integriranom u odjevni predmet kako bi postigli željenu razinu toplinske udobnosti, optimizirajući performanse tijekom utrka i oporavak nakon toga.”

Ostale prednosti koje Leung spominje uključuju malu masu materijala, jednostavnost i nisku cijenu proizvodnje te trajnost. Istaknula je i da se materijal može proširiti i vratiti u svoje prvobitno stanje tisućama puta.