Na odmoru ste i u večernjem izlasku, zrak je topao, glazba ugodna, a atmosfera baš kako treba…, još jedno piće neće škoditi… A vaš sutrašnji uron? Pa to je ionako tek sutra.

Priznajte, koliko puta ste se našli u sličnim okolnostima! No, valja znati kako previše alkohola vodi dehidraciji, što je jedan od potencijalnih uzroka dekompresijske bolesti. Ne zaboravite, ronjenje već samo po sebi uzrokuje puno dehidracije zbog udisanja suhoga zraka iz ronilačke boce, a dodate li tome i mamurluk, čini se kako ozbiljno tražite nevolju. Dehidracija ne samo da vas brže umara, već i smanjuje količinu krvi dostupne za izmjenu plinova pa tako može usporiti oticanje dušika iz vašega tijela, što povećava rizik od dekompresijske bolesti.

Također, kada ste mamurni osjećate se loše pa će vam biti i teže prepoznati prve simptome dekompresijske bolesti kao što je mučnina, glavobolja i zbunjenost. Naravno, svima je jasno da je najbolja moguća prevencija od toga da jednostavno ne pijete, no što ako ste popili previše, a svejedno želite na toliko očekivani uron.

Ako ste se već odlučili za taj rizik, donosimo vam nekoliko preporuka kako postupati u slučaju mamurluka:

  • – jedite – ako već pijete noć prije, potrudite se i da pojedete dosta hrane jer će se tako usporiti apsorpcija alkohola te povećati količina šećera u krvi
  • – pijte – ali ne još alkohola, već pijte dovoljno vode (ne bi bilo loše kada biste na svako popijeno piće ispili i dvije čaše vode)
  • – režim u krevetu – preveniranje dehidracije može vas spasiti glavobolje, a ako ste popili previše, prije spavanje ispijte tri čaše vode (krenete li po noći u toalet, a velike su šanse da hoćete, iskoristite tu priliku da popijete još vode)
  • – iduće jutro – uspijete li, pokušajte se probuditi sat-dva prije nego što ste prvotno planirali da biste utvrdili imate li glavobolju te u tom slučaju popijte puno vode ili izotoničnih napitaka, uzmite tabletu protiv bolova i legnite na spavanje dok ne bude vrijeme za ustajanje, a bude li vas i nakon toga boljela glava, preskočite jutarnji uron!

More će, naime, i dalje biti tamo, a rizik se, vjerujte nam, jednostavno ne isplati.

+ posts