Već dugo se zna da je stanje u Hrvatskom ronilačkom savezu katastrofalno, a sad su se hrvatski ronilački reprezentativci obratili čak i DORH-u te pokucali na vrata nadležnih institucija u sportu.

Hrvatska ronilačka reprezentacija jedna je od najtrofejnijih hrvatskih reprezentacija, a već godinama se bori s malverzacijama u Hrvatskom ronilačkom savezu. Sportaši pokušavaju nadležnim tijelima skrenuti pozornost na brojne nepravilnosti u radu čelnika Hrvatskog ronilačkog saveza, ali čine se da nikog nije briga, ili čelnici HRS-a imaju debelo zaleđe.

Višestruka svjetska prvakinja i rekorderka Mirela Kardašević, višestruki svjetski prvak i rekorder Vanja Peleš i njihovi kolege Goran Čolak, Budimir Šobat, Hrvoje Škorić, Enes Čerimagić Boris Milošić, Dora Bassi i svjetski prvak u plivanju s perajama Filip Strikinac očajni su do te mjere da razmatraju nastupanje za neku drugu zemlju, kao i svjetski prvak u podvodnoj fotografiji Damir Zurub. Zabrinjavajuće tvrdnje ronilaca o radu Hrvatskog ronilačkog saveza već dugo kolaju našim medijima, a sportaši se prvenstveno žale na predsjednika HRS-a Kamila Čuljka te dopredsjednika i izbornika svih sportova Valentina Rajkovića.

Problemi koje sportaši imaju s Hrvatskim ronilačkim savezom dugo su već prepreka i treniranju i natjecanju tih ronilaca, a sve je eskaliralo 2021. godine kad su ronioci saznali da pojedinci u HRS-u primaju novčane nagrade za uspjehe ronilaca, iako u ostvarenju tih uspjeha nikako nisu sudjelovali. Posebno je problematično bilo imenovanje Franje Pinjuha na mjesto trenera hrvatske reprezentacije u ronjenja na dah. Naime, Pinjuh ima iskustva u sportovima kao što su karate i tenis, ali o ronjenju nije imao nikakvo znanje pa su se sportaši obratili nadležnim institucijama jer je Pinjuh bio predložen za dobivanje državnih nagrada za uspjeh ronilaca na dah u kojem nije ni na koji način ni mogao sudjelovati. Gotovo jednoglasno članovi hrvatske ronilačke reprezentacije i trener – mentor objavili su u mnogim medijima, ali i poslali dopise nadležnim institucijama da je novi trener reprezentacije (Pinjuh) nekompetentan jer nema specifična znanja potrebna za ronilački sport. Naglasili su i kako zbog nestručnosti trenera može biti ugrožen život ronilaca na dah.

Hrvatski olimpijski odbor pokrenuo je reviziju namjenskog korištenja financijskih sredstava Hrvatskog ronilačkog saveza koja je završila utvrđivanjem cijelog niza nepravilnosti. Predsjednik HRS-a kasnije je izjavio da je HRS vratio HOO-u sporni iznos u cijelosti, a na sve ostale optužbe odgovara kako je sve po propisima i negira krivicu.

No, primjera nevjerojatnog korištenja sredstava i dodjeljivanja nagrada u HRS-u je mnogo. Navest ćemo primjer izbornika svih ronilačkih sportova Valentina Rajkovića koji je (prema podacima Ministarstva turizma i sporta) na ime državnih nagrada za vrhunska postignuća u ronilaštvu primio nagrade u iznosu većem od pola milijuna kuna (od 2014. do 2022.), a Damir Zurub, višestruki svjetski prvak i najuspješniji hrvatski natjecatelj u podvodnoj fotografiji istaknuo je kako u svojoj višegodišnjoj sportskoj karijeri nikada nije vidio Valentina Rajkovića. Ono što je još dramatičnije je da je isti taj Rajković izostavio Damira Zuruba s popisa natjecatelja za 19. svjetsko prvenstvo u podvodnoj fotografiji 2023. godine, iako bi Zurub prema Pravilniku o podvodnoj fotografiji trebao biti prvi kandidat za prestižna natjecanja! To je upravo ono na što su sportaši i reprezentativci najviše upozoravali – novac namijenjen razvoju njihovog sporta ne ide na prave adrese i svake godine se državne nagrade za njihove uspjehe i osvojene medalje daju osobama koje uopće nisu sudjelovale u tim postignućima. Damir Zurub se zbog ovog slučaja obratio i HOO-u i Ministarstvu navodeći kako Valentino Rajković ne zna kako izgledaju treninzi i trenažni proces, s kim, kako i gdje on uopće trenira, čak ne zna ni koja su pravila ovoga sporta, zapravo ne zna gotovo ništa o tom sportu i višestrukom svjetskom prvaku na temelju čijih medalja dobiva novac!

Upravo zbog takvih stvari mnogi naši ronioci razmišljaju o promjeni zastave pod kojom se natječu! Široj javnosti vjerojatno su najpoznatiji hrvatski ronioci na dah Goran Čolak i Mirela Kardašević zbog čijih su medalja i rekorda izdašne državne nagrade dobivale osobe kao što su Rajković i bivši trener Pinjuh, a i Čolak i Kardašević više su puta pisali nadležnim institucijama upravo zbog kandidata za nagrade tražeći da se za njihov uspjeh nagradi trener dr. sc. Ivan Drviš koji volontira i svakodnevno radi s gotovo svim reprezentativcima u ronjenju. Vrhunski hrvatski ronioci na dah (Goran Čolak, Vanja Peleš, Budimir Šobat, Mirela Kardašević, Valentina Cafolla, Hrvoje Škorić, Boris Milošić, Enes Ćerimagić) predložili su u svibnju 2023. HOO-u da se trenera Ivana Drviša, osobu koja u stvarnosti i obavlja posao trenera hrvatske reprezentacije u ronjenju na dah službeno imenuje na poziciju trenera ronjenja na dah u okviru HRS-a.

Nevjerojatnih slučajeva malverzacija u režiji dvojca koji upravlja HRS-om je nebrojeno, ali čini se da nitko od nadležnih ne mari za to ili ova dvojica u foteljama imaju debelo političko zaleđe, a hrvatski ronioci na dah više nemaju strpljenja pa su najavili i mogućnost nastupanja pod drugom zastavom.

+ posts