Završen je online dio sedmog Mares Underwater Photo Marathona, natjecanja u podvodnoj fotografiji koje je bilo otvoreno za prijave od 01. veljače do 6. travnja, a organizira ga ronilački klub Roniti se mora uz generalnog sponzora Mares.

Fotografije za natječaj predavale su se posebno za compact i posebno za DSLR fotoaparate u šest kategorija: ambijent s ili bez modela, makro, riba, špilja, fashion/kreativa i najbolja ronilačka destinacija. Kao novost ove je godine uvedena i kategorija video gdje su natjecatelji mogli poslati svoje najbolje video uratke u trajanju do tri minute. Na natječaju je sudjelovalo 295 natjecatelja iz 39 zemalja, a šesteročlani međunarodni žiri imao je težak zadatak među izuzetnim fotografijama odabrati one najbolje. Žiriranje fotografija preuzeli su renomirani podvodni fotografi: Wolfgang Poelzer (Austrija), Predrag Vučković (Srbija), Imran Ahmad (Malezija), Franco Banfi,(Švicarska), Milan Tomažin (Slovenija), Goran Butajla (Hrvatska) te organizator natjecanja Damir Zurub. Video su ocjenjivali portugalac Nuno Sa i Pedro Vasconselos s Madeire.

Nagradu Best of show ove je godine odnio Konstantin Killer iz Njemačke u DSLR kategoriji fahion/kreativa. U ukupnom DSLR poretku pobjednik je Herbert Meyrl (Njemačka), drugo mjesto osvojio je Pietro Cremone (Italija), a treće Franco Tulli (Italija), dok su u kategoriji kompakt nagrade dobili redom Marco Panico (Italija – prvo mjesto), Karlo Maćaš (Hrvatska – drugo mjesto) i Ivan Ragel Valera (Španjolska – treće mjesto).

U hrvatskom poretku prvo mjesto osvojila je Ivana Nobilo (također i četvrto mjesto u ukupnom poretku u kategoriji fashion/kreativa), drugo Srđan Vrančić, a treće Nikola Hrženjak.

Najbolji video napravio je Španjolac Alex del Olmo, a u hrvatskom poretku Ivan Breslauer.Proglašenje pobjednika i izložba najboljih fotografija održat će se 12.05.2019. u Rabu gdje će se paralelno (od 10. do 12. 05.) održati i live dio ovog natjecanja kada će prijavljeni natjecatelji u zaronima s brodova ronilačkog centra Kron “loviti” svoje kadrove te fotografije izravno predavati ocjenjivačkom žiriju.

+ posts