International Training, matična tvrtka ronilačkih asocijacija SDI, TDI, ERDI i PFI, nudi besplatnu recertifikaciju za sve ronioce koji su bili polaznici ronilačkih tečajeva po asocijaciji PADI kod instruktora koji je obučavao Linneu Mills, djevojku tragično stradalu u ronilačkoj nesreći 2021.

Osamnaestogodišnja Linnea smrtno je stradala u ronilačkom incidentu, a njezini roditelji pokrenuli su tužbu zbog nemara protiv instruktora ronjenja i PADI-ja. Tužba teška gotovo 10 milijuna eura završila je izvansudskom nagodbom čiji detalji nisu otkriveni javnosti.

No, tragična nesreća pokrenula je cijeli niz pitanja u cijeloj ronilačkoj zajednici. Ponovo se aktualiziralo pitanje kvalitete ronilačkih tečajeva, savjesnosti instruktora i kontrole ronilačkih asocijacija koje certificiraju ronioce. Digitalizacija je ušla i u ronilačke vode pa se sada teorijski dio početničkog ronilačkog tečaja kod većine ronilačkih asocijacija odvija online. Time je bitno smanjena interakcija tečajca i instruktora, a to sigurno ne povećava kvalitetu i kvantitetu znanja koju dobije polaznik tečaja. U današnje vrijeme nije teško pretpostaviti da ronilačke asocijacije, a i mnogi instruktori, žele tečajeve održati i završiti što brže kako bi zaradili što više u što kraćem vremenskom roku. Mnogi ronioci susreli su se s takvim pristupom, ronili s ljudima čija je kvaliteta prethodne ronilačke obuke bila upitna, a tako je ugrožena i njihova sigurnost, ali i sigurnost onih koji rone s njima. Znamo da ronjenje ne trpi površnost i zahtijeva prikladnu obuku, od početničkog ronilačkog tečaja do instruktorskog.

Ovu ponudu za besplatnu recertifikaciju zapravo financira anonimni donator pa International Training neće biti na gubitku, a odlična im je reklama. Moramo napomenuti da nitko ne pokušava baciti krivnju na PADI ili sumnju u kvalitetu njihovih instruktora i tečajeva, nego je namjera izgraditi kvalitetnu ronilačku zajednicu te samouvjerene i sposobne ronioce koji uživaju u ronjenju. To možemo postići samo otvorenom i transparentnom komunikacijom, ozbiljnim pristupom ronilačkim obukama i svakom zaronu, a moramo učiti iz prošlosti i ne ponavljati greške.