Koje tajne skriva legendarna olupine HMS Victory

92

Slavni britanski admiralski brod na dno mora sa sobom je odnio 1.150 članova posade. 

Jedan od najmoćnijih i tehnološki najnaprednijih britanskih brodova 18. stoljeća nestao je u snažnoj oluji 1744. godine. Njegova lokacija ostala je jedna od najvećih pomorskih tajni za kojom se neuspješno tragalo više od 250 godina. Misterij je konačno riješen 2008. godine kada je slavnu olupinu na dnu La Manchea pronašla američka tvrtka Odyssey Marine Exploration. 

HMS Victory leži na dubini od 75 metara, 80 kilometara jugoistočno od Plymoutha, izvan britanskih teritorijalnih voda, a jake podvodne struje i gust brodski prometni učinili su ovu lokaciju opasnom i gotovo nedostupnom za uobičajene ronilačke ekspedicije. Istraživanja olupine nakon 2008. godine provedena su uz pomoć Odysseyeve sofisticirane tehnologije i poznatog daljinski upravljanog robotskog vozila Zeus. Međutim, tajnu koju Victory skriva već stoljećima danas je moguće istražiti na jedinstven način, sa zaslona osobnog računala. Projekt virtualnog ronjenja na olupini Victory nastao je suradnjom neprofitne organizacije Maritime Heritage Foundation, tvrtke Odyssey Marine Exploration i Wreck Watch Int. 

Virtualni zaron na legendarnu olupinu moguć je putem internetske stranice www.victory1744.org, a snimke nastale tijekom perioda najbolje vidljivosti pružaju pogled i na moćno naoružanje britanskog broda, ostatke trupa, sidra i brodskog kormila uz životopisno morsko okružje.

+ posts