U listopadu 2022. godine podmorje otoka Visa obogaćeno je pronalaskom dvije nove olupine.

U organizaciji ISSA Diving centra u vlasništvu obitelji Ižaković iz Komiže  8. i 9. listopada 2022. obavljeni su zaroni na dvije nepoznate olupine. Dana 8. listopada obavljen je zaron na poziciji olupine koja se nalazi na otvorenom moru Viškog kanala, oko devet nautičkih milja jugoistočno od Rogoznice. Izuzetno zahtjevno ronjenje obavili su tehnički ronioci Mirko Bevenja, Georg Wasner i Michael Graßl pomoću rebreather tehnologije.

Dubina zarona iznosila je 125 metara, što predstavlja najdublji poznati i priznati zaron na olupini s autonomnom ronilačkom opremom na hrvatskoj strani Jadrana. Vrijeme dna je trajalo 17 minuta, a ukupno vrijeme zarona iznosilo je 160 minuta zbog dugačkih dekompresijskih zastanaka.

Desantni tenkonosac – minopolagač DTM – 223

Tijekom zarona snimljen je video materijal koji pokazuje olupinu koja je u većoj mjeri prekrivena inkrustiranim koćarskim mrežama. Nakon pomnog pregledavanja snimljenog video materijala i konzultacija sa Zoranom Delibašićem (Wreck Hunters Adriatic), ustanovljeno je o kojem se tipu broda radi, a zatim je na vidjelo izašla i cjelovita nesvakidašnja priča.

Utvrđeno je da se radi o potopljenom Desantnom tenkonoscu – minopolagaču DTM – 223 koji je na morskom dnu završio u olujnoj prosinačkoj noći 1976. godine. Radilo se o mirnodopskoj nesreći ratnog broda u kojoj, osim materijalnih gubitaka, nije bilo ljudskih žrtava zahvaljujući požrtvovnosti posade m/b Osor Lošinjske plovidbe na čelu sa zapovjednikom kapetanom Bornom Volarićem.

Oni su se odazvali na upućen poziv u pomoć ratnog broda JRM i unatoč oštećenom brodskom kormilu uspjeli su prići unesrećenom brodu i spasiti sve brodolomce. Posada m/b Osor primila je 1977. godine momčadski trofej “Plave vrpce Vjesnika” za hrabro djelo i požrtvovnost tijekom spašavanja posade s DTM – 223 u olujnoj noći 16./17. prosinca 1976. u Viškom kanalu.

Do otkrića potonulog DTM – 223 nije se ništa moglo pročitati o njegovoj sudbini u dostupnoj literaturi, kao niti na specijaliziranim internetskim forumima koji obrađuju teme vojnopomorskog spektra, a sam nesretni događaj bio je obavijen velom tajne sve do današnjih dana.

B 24 – Liberator

Sljedeći dan uslijedio je još jedan zahtjevan zaron na drugu nepoznatu olupinu. Zaron je obavila ista ekipa, ovoga puta pojačana s rebreather roniocem Aleksandrom Trkuljom. 

Pozicija do tada nepoznate olupine nalazi se na oko četiri nautičke milje sjeverno od otoka Visa na dubini od 115 metara. Dolaskom na dno pred roniocima se ukazala olupina američkog bombardera iz Drugog svjetskog rata, B 24 – Liberator. Najveći dio trupa zrakoplova prekriven je i oštećen koćarskim mrežama, ali su krila gotovo u potpunosti čitava i okrenuta naopačke.

Vrijeme će pokazati hoće li velika dubina biti presudna u sprječavanju identifikacije konkretnog zrakoplova i sudbine njegove posade. Iako je do sada u podmorju otoka Visa pronađeno više olupina američkih zrakoplova, pozicija ostataka ovog Liberatora do sada nije bila poznata.

Više o ovoj temi pročitajte u 48. broju SCUBAlife magazina.