Većini ljudi već sam spomen imena kitopsine budi osjećaje uzbuđenosti, misterije i znatiželje. No, koliko stvarno znate o najvećoj svjetskoj ribi? Donosimo interesantne činjenice koje možda niste znali o kitopsinama.

Oni zapravo nisu kitovi, već morski psi i najveće ribe u oceanu. Iako mogu narasti do impresivnih 12 metara i težiti do 21,5 tone, vrlo su blagi i ne predstavljaju prijetnju ljudima.

Hrane se filtriranjem hrane te ne mogu gristi niti žvakati. Kako bi zadovoljili žudnje svojih škrga, najčešće posežu za planktonom, a za vrijeme hranjenja njihova se usta mogu raširiti i do jednoga metra pa ponekad posežu i za krupnijim zalogajima.

Mogu procesirati i više od 6000 litara vode. I to po satu! Da, dobro ste pročitali, protok vode kroz njihove škrge je 6000 litara po satu – impresivno, zar ne?

Spori su plivači, no migriraju na velike udaljenosti. Kreću se brzinom od svega četiri kilometara po satu, no u tri godine nerijetko prijeđu i više od 12.870 kilometra.

Imaju na tisuće zuba! Iako su ti zubi veličine maksimalno 2,5 centimetara, što je izuzetno malo naspram njihove veličine, imaju ih oko 3000 te im oni pomažu u probavi malih škampa, riba i planktona.

Imaju nevjerojatno dug životni vijek. Ova prekrasna stvorenja žive od 70 do 100 godina, što je veliki plus gledajući na njihovu malobrojnost i ugroženost.

Rađaju žive mlade. Zapravo, mladunci se razvijaju unutar majčina tijela u jajima, no iz njih se izlegu prije rođenja pa se rađaju živi. Kada kitopsina dosegne spolnu zrelost, što se događa s otprilike 30 godina starosti, i ostane gravidna, ona rađa mladunce koji su već tada veliki od 40 do 60 centimetara. Ženka ponekad nosi i preko 300 mladunaca, a ono što je interesantno je da oni nisu nužno u istom stadiju razvoja i ne rađaju se u isto vrijeme.

Ne dožive sve jedinke duboku starost. Nakon poroda ženka svoje mlade ostavlja da se snalaze sami na milost i nemilost predatora zbog čega svega 10% mladunaca doživi starost.

Vole tropske vode. Njima je bitno samo da je toplo, ne biraju pretjerano dio svijeta, iako se nekada mogu susresti i u hladnijim vodama poput obale New Yorka. Većina ipak obitava u Indo-pacifiku, njih čak 75%, dok preostalih 25% možete pronaći u Atlantiku.

Samačke su životinje, ali nije im problem ponekad podijeliti hranu s drugim kitopsinama. Najčešće ćete ih ipak sresti same, osim ako se nalazite u Crvenom moru gdje mlađe jedinke vole zajedno provoditi vrijeme i “ručati”.

Vrlo su ugroženi! Nažalost, kitopsine su ugrožene na globalnoj razini. Najčešće stradavaju od ribara, dijelom jer završe u mreži spletom nesretnih okolnosti, ali dijelom i zbog namjernog izlova radi peraja, jetrenog ulja, kože i mesa.