Olupine, koralji, kitovi, šarene ribe… Toliko je toga na što se možete usredotočiti tijekom ronjenja! Ronioci ponekad imaju naviku usredotočiti se samo na ronilačke sadržaje kad biraju lokaciju putovanja. No, često supružnik i ostali putnici nisu ronioci i njihovo zanimanje više zaokupljaju nadvodni sadržaji. Dobre su vijesti da postoji mnogo fantastičnih lokacija koje nude jednaku ljepotu ispod i iznad površine vode. U nastavku donosimo neke najpopularnije.

Bali je najzapadniji otok Maloga sundajskog otočja u Indoneziji. Od svibnja do studenog na ovom prvoklasnom tropskom raju možete očekivati vedro nebo, tople vode i pregršt divljeg života u njima. Na kopnu je pak bezbrojno mnogo aktivnosti koje će zaokupiti pažnju neronioca. Nevjerojatne planinarske koje rute obiluju majmunima i vodopadima, povijesni hramovi, neuobičajena hrana, tržnice butici, riblja tržnica, trgovine ručnih radova… Uistinu je dovoljno sadržaja da nitko ni ne primijeti da ste otišli na ronjenje, a kamoli da Vam zbog toga prigovori. Opširnu reportažu o ovom ronilačkom i neronilačkom biseru možete pročitati u 31. broju SCUBAlife magazina (ožujak 2018.).

Cozumel je otok u Karipskom moru kraj istočne obale meksičkog poluotoka Yucatán. Cenote, grebeni, kaverne i slični podvodni sadržaji ove lokacije već su dobro poznati svim roniocima, no što sve možete pronaći nad vodom? Punta Sur je ekološki park s fenomenalno očuvanom prirodom po kojoj možete istraživati sami ili s vodičem ili pak jednostavno leći i uživati. Ljubitelji čokolade uživat će posjetiti “The Mayan Cacao Company”, a sama je hrana na otoku dovoljan razlog za posjet. Također ima mnogo dobrih trgovačkih lokacija, a za razmaziti se neće nedostajati spa-centara.

Muskat je glavni i najveći grad Omana. Često nije na radaru ronioca što iznenađuje s obzirom na to da je obala Omana jedna od najuščuvanijih ekoloških zona u regiji. Naravno, uz fenomenalne podvodne opcije ova lokacija ima odlične i nadvodne opcije, inače je ne bismo ni spominjali. Ljubitelje prirode oduševit će “Ras al Jinz” rezervat kornjača kao i “Rub’ al Khali” koji je najveća kontinuirana pješčana pustinja na svijetu. Ljubitelji arhitekture moraju posjetiti “Royal Opera House”, a “Muttrah Souq” odlično je mjesto za kupovinu. Više o Omanu možete pročitati u osmom broju SCUBAlife magazina (lipanj 2012.).

Ko Tao je otok na Tajlandu i dio je arhipelaga Chumphon na zapadnoj obali Tajlandskog zaljeva. Svjetski je poznat po spektakularno lijepom i jeftinom ronjenju te malom svijetu čuda koji možete pronaći u plićaku. Ljubitelji nadvodne sfere mogu uživati vožnjom vodenim taksijem i istražiti obalu otoka, a za malo adrenalina možete iznajmiti motocikl i sami sebi pružiti turu po otoku. Ovdje ćete također moći i podići opuštanje na višu razinu te uživati u raznovrsnim spa-centrima koji nude masaže te svježu i zdravu hranu uz pogled na zalazak sunca na plaži. Više o Tajlandu možete pročitati u osmom broju SCUBAlife magazina (lipanj 2012.).

+ posts