Kinezi podmornicom zaronili na pet kilometara, 2012. idu na sedam!

191

Osim što se Kina natječe s najvećim svjetskim silama u svemirskom programu, prije nekoliko je dana uspješno ušla u malobrojni krug tehnološki naprednih zemalja koje su ljude poslale na dubine preko 3.500 metara.

Kineska podmornica za istraživanje velikih dubina s ljudskom posadom Jiaolong zaronila na 5.057 metara dubine. Posadu su činili Ye Cong, Yang Bo i Fu Wentao koji su zaronili na Tihom oceanu. Podmornica Jiaolong ime duguje mitskom zmaju, a s tročlanom ekipom zadržala se na toj dubini od 5057 metara pola satai. Podvig je izveden u sjeveroistočnim vodama Tihog oceana, prenosi agencija Nova Kina. Na toj dubini, kineskoj podmornici dostupno je 70 posto oceanskog dna planeta. Nakon izranjanja državna televizija je prikazala posadu s kineskom zastavom. Prošlog tjedna ta podmornica je dosegla dubinu od 4.027 metara. Posljednjih desetljeća Kina je nadoknadila kašnjenje u odnosu na razvijene zemlje u područjima pomorskog, polarnog i svemirskog istraživanja i 2003. godine postala je treća država u svijetu koja je poslala čovjeka u orbitu. Jiaolong, koji može dosegnuti dubinu od 7.000 metara, namijenjen je za znanstvena i istraživanja prirodnih bogatstava morskog dna. Zadnjih godina Kina ulaže znatne napore u potragu za energetskim i drugim prirodnim izvorima za svoj gospodarski rast. Kineska glad za sirovinama i jačanje vojnih kapaciteta Pekinga bude strahovanja međunarodne zajednice, posebice azijskih susjeda. Prošle godine podmornica Jiaolong simbolično je postavila zastavu na morskome dnu Južne Kine, za čiju suverenost se bori više država, što su neki shvatili kao provokaciju. Jiaolong je prije zadnjeg zarona, napravio 17 testnih zarona u Južnom kineskom moru na kojima je zaronio i do 3.700 metara.

Sadašnji svjetski rekord drži japanska podmornica Shinkai 6500 koja je 1989. godine zaronila na 6.527 metara dubine. Najpoznatiji konkurenti Jiaolongu su svakako ruske podmornice klase Mir, kojima pilotira njihov dizajner, legendarni istraživač podmorja Anatolij Sagaljevič čiji intervju ste imali prilike pročitati u trećem broju SCUBAlifea. On je, pilotirajući podmornicama Pisces i MIR, proveo preko 3000 sati ispod vode, zaronio je najdublje na 6170 metara, a samo je na olupini Titanica bio 57 puta. Ta su iskustva potakla i Kineze, koji najavljuju kako očekuju da Jiaolong prvi puta dosegne dubinu od 7.000 metara 2012. godine. Do tada znanstvenici i inženjeri žele napraviti još veliki broj testova prije nego posadu pošalju na tu dubinu. Tada će Kinezima biti dostupno 98 posto svjetskog morskog dna. Tročlana posada Jiaolonga pod morem je bila pet sati, a morala je biti strahovito psihofizički spremna, a zanimljivo je da je na dosegnutoj dubini podmornicu pritiskalo 5.000 tona morske vode po kvadratnom metru. Kina se ovim uspješnim zaronom priključila SAD-u, Rusiji, Francuskoj i Japanu koji su ranije uspjeli poslati podmornice s ljudskom posadom na tako velike dubine.

+ posts