Kina se pridružila elitnom ronilačkom klubu

113

Kina je prošloga vikenda uspjela u pothvatu 300 metarskog saturacijskog zarona. 

Točnije, ronilačko zvono doseglo je dubinu od 313,5 metara ispod Južnokineskog mora, kazao je Guo Jie, glavni voditelj ovoga eksperimenta. Tri ronioca, Hu Jian, Guan Meng i Dong Meng uspješno su boravili na toj dubini koristeći saturacijsku ronilačku tehniku koja omogućava ljudima da visok tlak na velikim dubinama podnose zahvaljujući zasićivanju ljudskoga tkiva inertnim plinovima, objašnjava Guo. Time se omogućava postizanje znatno većih dubina nego korištenjem klasičnih ronilačkih tehnika, a kineske vlasti najavile su razvijanje ronilačkih tehnologija koje bi omogućile postizanje dubina od 500 metara. 

Do sada je tek osam zemalja (Britanija, SAD, Švicarska, Norveška, Francuska, Njemačka, Japan i Rusija) uspjelo izvesti saturacijske zarone od 400 metara. Takve tehnike uglavnom se koriste u istraživanjima, spasilačkim misijama na moru te pri inženjerskim konstruiranjem na dnu mora, a Kina je razvoj ovoga svoga projekta započela još 2007.
Podsjetimo, Kina je proteklih godina napravila velike korake u istraživanju morskih dubina, a posebno nakon što je njihova podmornica Jiaolong dosegnula dubinu od 7000 metara. Prema predviđanjima stručnjaka Kina će u nadolazećim godinama postati najveće ronilačko tržište svijeta.